Odling av grönsaker och örter kan vara en ekonomisk och rolig sysselsättning. Det är en aktivitet som passar för människor i alla åldrar. Inte minst för seniorer som inte har ett arbete som tar upp mycket tid. Trädgårdsarbete och odling kan vara en ren hobby, men också ett smart sätt att stärka sin ekonomi.
Mest läst i kategorin
Så kan du spara pengar genom odling
Färska grönsaker och örter kan vara dyra att köpa i affären. Speciellt om de också är ekologiskt odlade. Att då istället odla dina egna kan bli ett sätt att minska matkostnaderna och fortfarande äta gott.
Hur mycket du kan minska dina matkostnader beror på hur stor odlingsyta du har. Den som har tillgång till en hel trädgård kommer givetvis kunna odla mer och därmed spara mer pengar, jämfört med den som odlar i lådor på balkongen.
Att komma igång är enkelt
Odling kan verka komplext och svårt att lära sig, men du kommer långt på bara grundläggande kunskaper. Dessutom kommer du att lära dig mer och bli bättre, ju mer du odlar.
Har du aldrig odlat något förut kan du börja med enkla grönsaker och örter som exempelvis tomater, gurka, ruccola, persilja och gräslök. De flesta örter och salladssorter är snabbväxande och enkla att sköta om. Kolla in här för att hitta fröer till din odling.
För att komma igång kan du tänka på följande:
- Välj en bra plats för din odling. Plantor behöver solljus för att växa och trivs mindre bra av att alltid stå i skugga. Med hjälp av dagligt solljus kommer dina plantor att växa sig stora och fina, oavsett om de är planterade i trädgården eller på en balkong.
- Fokusera på att välja växter som är lätta att odla och som du ofta äter. På så sätt kommer du att få ut det mesta av din odling.
- Välj en bra jord för din odling. Planteringsjord av god kvalitet kan vara avgörande för om dina fröer växer och blir välmående plantor. Det finns exempelvis specialjord som är anpassad specifikt för örter.
- Kom ihåg att vattna regelbundet. Både grönsaker och örter behöver mycket vatten för att växa och plantorna ska helst inte torka ut.
Ta hand om överflödet
Beroende på hur mycket du odlar kanske du inte hinner äta upp allting, men det finns många sätt att bevara maten på. Örter kan frysas och tomater och andra grönsaker kan läggas in i lag eller konserveras. På det här sättet kan överflödet bevaras under lång tid och du slipper betala för produkterna i butik.