Socialstyrelsens samordnare av äldrefrågor kommenterar siffrorna från SCB om att allt färre 80-åringar och äldre får hemtjänst sedan pandemin.
Mest läst i kategorin
De äldre blir friskare och piggare. Det kan vara en förklaring till Statistiska Centralbyråns statistikdatabas siffror som visar att allt färre 80-åringar och äldre får hemtjänst.
MISSA INTE: Pensionsmyndigheten svarar – om stölderna av de dödas pension
Behovet av hemtjänst minskat med 10 procent
Behovet för åldersgruppen har minskat med 10 procent sedan 2015, skriver tidningen Senioren som begärt ut uppgifterna och sammanställt dem.
Michaela Prochazka är samordnare av äldrefrågor på Socialstyrelsen. Hon intervjuas i tidningen om de olika skälen som kan ligga bakom att färre får hemtjänst:
“Det är en intressant iakttagelse av en trend som vi har sett under flera år, men inte studerat närmare. Det finns även andra intressanta förändringar kring såväl korttidsboende som dagverksamhet”, säger hon till tidningen.
Senaste nytt
Friskare äldre
Det kan ha att göra med att de äldre är friskare än för tio år sedan, berättar hon.
“Jag har en stark misstanke om att siffrorna visar att personer över 80 blir allt piggare”, säger hon till tidningen.
Kvinnor och män med och utan hemtjänst
SCB:s siffror bygger på ett register över socialtjänstinsatser för äldre och funktionsnedsatta.
Andelen män över 80 år som får hemtjänst har minskat från 27,5 procent till 24,5 procent sedan 2015. Andelen kvinnor är fortfarande högre, men har minskat även de. 2015 hade 36,3 procent av kvinnorna över 80 hemtjänst, men har sedan dess minskat till 32,7 procent.
Inom båda grupperna motsvarar det en minskning på ungefär en tiondel.
Anledningen till att fler män klarar sig utan hemtjänst är troligen för att de ofta har yngre fruar som kan ta hand om sin make.
Något hände under pandemin
Michaela Prochazka tror inte att det är ekonomin i kommunerna som gjort att färre får hemtjänst. Men det finns en förklaring som kan ha uppstått efter pandemin.
“Samtidigt som vi också kan se att något hände i samband med pandemin. Fler äldre började då använda andra sätt än hemtjänst för att få hjälp. Kanske valde fler då andra leverantörer av mat, och att förlita sig mer på att anhöriga kunde hjälpa till”
Läs mer om ekonomi:
ISK är inte den bästa sparformen för dina barnbarn: Expert reder ut
Pensionsmyndighetens svar – om stölderna av de dödas pension
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.