News55

Experten efter sänkta räntan: "Sveriges bästa"

räntan
Nu kommer pengarna, alla bolånetagare. Foto: Henrik Montgomery/TT och Avanza
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

“Äntligen var ordet” säger Avanzas privatekonom Felicia Schön om Riksbankens besked om sänkta räntan i veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många jublade i veckan när Riksbankschefen Erik Thedéen sänkte räntan med 50 punkter, eller 0,5 procentenheter.

En av de som jublade var Avanzas privatekonom Felicia Schön.

“Ordet jag letar efter är ändå äntligen”, skriverFelicia Schön i en kommentar till E55.

MISSA INTE: Expert: Dubbel skatt på pension? Undvik vanliga fällan

Sänkte räntan dubbelt upp

Vid årets början var styrräntan uppe i rekordhöga 4,0 procent, vilket satte ordentliga tumskruvar på de svenska hushållen. Värst drabbade var bolånekunderna med stora bolåneskulder och rörlig ränta, vars utgifter skruvades upp med tiotusentals kronor per år. Vissa olyckliga kunde få räntan höjd med tio tusen kronor i månaden eller mer.

Det har drivit upp kostnaden även för hyrorna, eftersom många fastighetsbolag varit belånade och har eftersatta underhållsskulder som driver upp kostnaderna.

ANNONS
ANNONS

Glädjebudet

Men Riksbanken kommer nu med glädjande bud. Räntan har sänkts flera gånger i år, med 25 punkter åt gången, och den här gången sänkte man med det dubbla. Därför kallas sänkningen med 50 punkter för dubbelsänkningen.

De flesta analytiker trodde på en dubbelsänkning på det penningpolitiska mötet i torsdags. Och så blev det.

Erik Thedéen “en man av sitt ord”

“Vi har lärt oss nu att Thedéen är en man av sina ord. Han gillar inte att överraska utan håller sig till de förväntningarna han givit. Jag anser också att detta besked visar att Riksbanken faktiskt agerar efter Sveriges bästa även när omvärlden befinner sig i ett annat ekonomiskt läge”, säger Felicia Schön.

Och det är inte en sekund för tidigt, tycker hon.

Räntan hämmar svensk ekonomi

“Svensk ekonomi är otroligt ansträngd. Hushållen kämpar verkligen för att jonglera räntekostnaderna i kombination med alla prisökningar. Prisnivån är vad den är men då behöver bromsen lättas där det är möjligt och det har varit läge med högre tempo länge nu”, säger Felicia Schön.

ANNONS

Så hur påverkar det dig?

Så vad innebär det här för bolånetagarna?

“En suck av lättnad”, säger Felicia Schön, och fortsätter: 

“Vi befinner oss nu i ett unikt läge där det sker stora förändringar i bolåneräntorna – utnyttja det! Här gäller det som konsument att vara på tårna och rösta med fötterna”, säger hon.

Hon tycker att du ska våga byta bank och ställa krav. Du är en värdefull tillgång för banken, och det ska du inte betala för. Se till att få så goda villkor som möjligt.

“Jämför räntor, sätt krav och byt bank när villkoren inte är de bästa. Det är det som kommer öka konkurrensen bland bankerna och pressa ner räntorna så det gynnar bolånetagarna”, avslutar Felicia Schön.

Läs mer om ekonomi:

Julklapp från Thedéen: 10 200 kronor, eller noll

ANNONS

Bitcoin slår rekord – borde du investera pensionen?

Största sänkningen av räntan på tio år – experten: “Klokt av Riksbanken”

Efter glada räntebeskedet: Så gör du med ditt bolån

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]