News55

86-årig Apple-fantast som aldrig tröttnar

Han är 86 år och Apple-fantast sedan första utgåvorna.
Han är 86 år och Apple-fantast sedan början. Idag är Andy Petro ordförande för sin egen Apple klubb på seniorboendet där han hjälper andra gamlingar med sina Iphone. (Foto: Skärmdump: https://www.youtube.com/watch?v=dLSxXeLhQOo, Youtube )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Han är 86 år och Apple-fantast sedan första utgåvorna. I dag är han ordförande för sin egen Apple klubb på seniorboendet där han hjälper andra gamlingar med sina Iphones.

ANNONS
ANNONS

Att vara gammal betyder inte alls att man behöver tappa inflytande – tvärtom. Det viktiga är att man väljer att göra det man är bra på och tycker är kul. För Andy Petro är det Apple som gäller och på sitt seniorboende är han känd som Mr Apple, han som vet allt.

En granne lyckas inte skicka textmeddelanden. En annan kan inte sänka sin ljusstyrka, och en kvinna vill lära sig hur man skickar ballonger till sitt barnbarn på födelsedagen via mobilen. Det är förstås jobbigt emellanåt att vara så efterfrågad men samtidigt känns det bra att kunna vara till hjälp.

“Det var som att jag öppnat en godisbutik och allt godis vore gratis”, berättar Andy Petro för Fortune. Han erkänner blygsamt att han löst 90 procent av alla Apple-relaterade problem på hemmet.

Får knappt en lugn stund

Efter att ha gått i pension vid 70, flyttade Andy och hans fru till ett fristående hus i ett 55-plussområde för att bo nära resten av familjen. Han introducerades till sin första Apple-klubb och gick med i styrelsen under 15 år. När han blev äldre flyttade han till sin nuvarande seniorbostad och startade en egen teknikklubb. Sedan dess har han knappt fått en lugn stund.

“När folk kommer till mina klasser är de verkligen entusiastiska över att lära sig något nytt, och sedan mår de bra av det”, berättar han. “Att ta bilder och skicka sms till familjen är verkligen något som gör att de kan kommunicera mycket lättare med sina barn och barnbarn.”

En del av det han lär ut är på nybörjarnivå, men han lägger sitt ego åt sidan och hjälper sina grannar bäst han kan.

Alltid varit tekniskt intresserad

ANNONS

Teknik har alltid varit Andys starka sida och och efter att ha gått med i marinkåren under slutet av 1950-talet fick han möjlighet att studera elektronik innan han blev skickad för att tjänstgöra på en amerikansk militärbas utanför Japans kust.

Vid hemkomsten fick han arbete som flygplanstekniker där han arbetade under återstoden av sin arbetsföra ålder.

När den första Apple-enheten kom ut på 1970-talet blev han frälst. Sedan dess har det varit Apple och idag är han kort och gott Mr. Apple.

Läs även: Bransch-vd: Nytt starkt år väntar för Apple News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS