News55

Extremväder och prisrally hotar din frukostjuice

apelsinjuice
Din älskade apelsinjuice är hotad. (Foto: Nora Lorek / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Priserna rusar mot skyn på apelsinjuice och kontentan kan bli att din älskade frukostjuice helt sonika byts ut mot andra fruktjuicer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till prisrallyt är minskad produktion i Florida, USA, som är den största producenten av apelsinjuice i USA, skriver CNBC.

En annan stor orsak är extremväder i Brasiliens apelsinproducerande områden som bidragit till ett minskat utbud, enligt den amerikanska nyhetskanalen.

Brasilien avgör apelsinjuicens öde

Sydamerika är världens största producent och exportör av apelsinjuice och har därmed enormt inflytande på den globala industrin.

Chockvärme i Brasilien gör att det sydamerikanska landet är på väg mot sin sämsta apelsinskörd på mer än tre decennier.

På onsdagen stängde riktmärket för frysta koncentrerade apelsinjuiceterminer, som handlas på Intercontinental Exchange i New York, på ytterligare en rekordnivå.

De skenande priserna har tvingat tillverkare och andra involverade i produktionskedjan att överväga alternativa fruktjuicer på grund av krisläget, berättar råvaruanalytikern Harry Campbell.

Spår att krisen på marknaden blir långvarig

ANNONS

“Många av dem kommer att ändra mängden juice i sina blandningar för att minska på apelsinjuicen och öka andra juicer såsom päronjuice, äppeljuice, druvjuice, så att de är mindre beroende av apelsinjuicen”, säger han till nyhetskanalen.

Hans prognos är att krisen blir långvarig.

Han slår fast att priserna på apelsinjuice fortsätter stiga till det kommer till en punkt när de inte längre är villiga att betala överpriser för sin frukostjuice.

Läs även: Här är maten som har rusat mest i pris News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS