News55

Färre fritidshus till salu

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 mars 2018

Utbudet av fritidshus har minskat, och oron på bostadsmarknaden kan påverka både utbud och priser ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Det är fortfarande för tidigt att säga hur utbudet av sommarhus blir i år men lagom till påsk brukar jakten på det perfekta sommarhuset börja. Frågan är hur priserna kommer att påverkas av oron på bostadsmarknaden, och det nya amorteringskravet som trädde i kraft den 1 mars.

Ännu känns sommaren långt borta

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, tror inte på någon större förändring i priserna för fritidshusen.

Fritidshus är lyx

– Det här är en form av lyxkonsumtion. Sysselsättningen är god, folk tjänar mycket pengar. Vi ser inte någon större förändring framöver, säger hon.

Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet, är inne på samma linje. Fritidshus är en form av lyx för dem som anser sig har råd. Men det kan bli en liten justering av både priser och utbud till följd av skärpt  amorteringskrav och oron på marknaden, tror han.

– Amorteringskravet träffar en mindre grupp, men den är köpstark. Det kan påverka intresset för fritidshus negativt. Vi såg en liten effekt på fritidshusen när det tidigare amorteringskravet infördes, och vi tror att det kan bli så nu också. Men effekten blir nog mindre nu.

Kanske kan oron på marknaden göra folk mindre benägna att köpa ännu ett hus  om de inte vet vad som händer med värdet på det de bor i, tror han.

ANNONS

Fritidshus blir permanenta

Både han och Carolina Stegman pekar också på att så många fritidshus numera görs om till permanenta bostäder. Det snickras och byggs om i sommarkåkarna så att stora områden av fritidshus nu är levande villaområden. Det kan göra att priserna hålls uppe, tror de.

– Särskilt Stockholmsmarknaden och hus som ligger på pendlingsavstånd, säger Joakim Lusensky.

Uthyrning  ger färre försäljningar

Men det kan också vara så att alltfler fritidshus hyrs ut i stället för att komma ut på försäljningsmarknaden, berättar Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

– Utbudet av rena fritidshus har minskat. En faktor som kan spela in är att de hyrs ut mer, som ett led i delningsekonomin. Uthyrningsföretagen säger att de har fler objekt.

Fler kan välja att hyra ut huset som de inte har råd med längre, eller som de tröttnat på, funderar han.

– Men det är en hypotes, jag kan inte säga säkert att det är så.

ANNONS

Sedan 2014 har antalet försäljningar av fritidshus minskat ordentligt, enligt statistik från Hemnet. I maj 2014 skedde över 6 000 ägarbyten, mot bara drygt 3 000 i maj 2017.

– Generellt beror det på att typkoderna hos Skatteverket för fritidshus ändrades under 2015. I stället för att klassas som “fritidshus” eller “villa” så används koden “småhus”, berättar Staffan Tell.

 

LÄS ÄVEN:



ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS