News55

Fredrik Reinfeldt: Jobba längre och trygga välfärden

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 nov. 2017

Att gå i pension först vid 75 kan i framtiden bli verklighet för många äldre, det menar och hoppas Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt i Expressens webbtv-program "Bara politik".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om den förhandling som nu pågår inom Pensionsgruppen om huruvida gränsen för när man får gå i pension ska höjas eller inte. Någon som redan 2012 konstaterade att pensionsåldern för framtidens pensionärer kan komma att bli 75 var Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, ett påstående som han i dag står fast vid, det rapporterar Expressen.

– Jag tror att det återspeglar en förändring i samhället som bygger på att vi är friskare och lever längre. Det är ett sätt att anpassa våra pensionssystem så att vi kan hålla uppe bättre pensionsnivåer och man bör notera att den typen av diskussioner finns i princip nu i hela den utvecklade världen, säger Fredrik Reinfeldt i Expressens “Bara politik”.

      LÄS MER: Pensionsgruppen: Normen att pensionera sig vid 65 måste brytas

“Det är viktigt att byta spår i livet”

Enligt den före detta statsministern är det helt nödvändigt att fler jobbar högre upp i åldrarna för att vi ska kunna trygga vår välfärd. Och att byta jobb oftare är ett sätt att orka jobba längre, menar han.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi inte bestämmer en gång när vi är unga i tonåren att jag är någonting som jag sen måste vara hela livet. Jag tror att det är viktigt att kunna byta identitet, byta spår i livet och få hjälp och stöd att kunna göra det, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:

– Jag har ju gjort ett sådant skifte i mitt liv utifrån de förutsättningar jag har. Jag tror det är fullt möjligt att göra för många andra också.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Bestraffa inte den som sparar

ANNONS

Alla är olika

Samtidigt är det viktigt att ingen ska känna sig tvingad att jobba längre. Istället får man börja med att satsa på att uppmuntra och skapa förutsättningar för de som vill. Alla människor är olika, menar Reinfeldt.

– Jag tycker att det ska uppmuntras i varje fall. Att det ska löna sig att arbeta var en väldigt viktig utgångspunkt för mig. Det ska vara möjligt att påverka sin egen ekonomi och sin egen situation. Man ska veta att när man jobbar längre upp i åren, och mer än vad man kanske först hade tänkt, så förbättrar man både för sig själv och för andra i samhället, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS