News55

GP: Löneökningarna räcker inte när allt blir dyrare

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 30 nov. 2021

LEDARSVEPET 29/11 Svenska tidningsledare är idag ganska överens om att Magdalena Forsberg har en svår uppgift framför sig att axla statsministerrollen. GP konstaterar att köpkraften gröpts ur då inflationen nu är större än de genomsnittliga löneökningarna i år.

ANNONS
ANNONS

Idag presenterade hon sina nya ministrar som ersätter de poster som innehafts av miljöpartiet som har lämnar regeringssamarbetet. Sydsvenskan skriver att Anderssons nya lag måste ena både riksdag och land medan Aftonbladet gratulerar till en omöjlig uppgift. Även om Andersson blir den första statsministern på femton år att kunna bilda en enpartiregering blir det ingen lätt uppgift hon står inför, konstaterar tidningen. ”Den socialdemokratiska regeringen kommer att vara historiskt svag och behöva söka stöd hos flera andra partier för att få något gjort”. 

Vad ska hon då göra? Expressen menar att det är på tre områden som Sverige behöver en omstart. Vilka de är kan du läsa om här. Dagens Industri menar att Andersson är fångad i vänsterburen. “Det finns knappast något förslag med politisk tyngd som Magdalena Andersson kan få igenom automatiskt i riksdagen”, enligt DI:s ledarskribent.

Medan politikerna träter blir allt dyrare, hävdar GP:s ledarskribent. Utgifterna ökar generellt och elpriset specifikt, konstaterar tidningen. Inflationen i oktober på 3,1 procent är mer än den löneökning som folk fått för 2021. Och snart börjar räntorna stiga…

Även SvD skriver om politik men har istället siktet inriktat på SD. Hur frivilligt blir deras förslag om återvandring, frågar sig tidningen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS