Att handla med kreditkort har många fördelar. Du har alltid en buffert tillgänglig, du får dina utgifter smidigt samlade på en faktura och många kort ger dig dessutom tillgång till en rad olika förmåner som bonus, rabatter och försäkringar. Samtidigt kan du frestas att handla för mer än du egentligen har råd med och få skulder du inte kan betala.
Mest läst i kategorin
I Sverige har antalet personer som hamnar hos Kronofogden på grund av olika typer av konsumentkrediter ökat stadigt de senaste åren, och det är tydligt att kreditkort inte är för alla.
I denna artikel går vi igenom för och nackdelar med att handla på kredit samt ger tips på hur du ska göra för att använda ditt kreditkort på ett så säkert sätt som möjligt samtidigt som du maximerar fördelarna.
Fördelar med att använda kreditkort
Att använda kreditkort har många fördelar vilket resulterat i att det blivit en av de populäraste betalningsmetoderna. Förutom att krediten innebär att du har en extra buffert vid oförutsedda utgifter innebär det faktum att du betalar i efterhand också en extra säkerhet ifall du råkar ut för ett kortbedrägeri. Om ett köp dragits två gånger eller någon transaktion ser konstig ut kan du kontakta kortföretaget som då kan kolla upp transaktionen och ta bort den från fakturan.
En annan fördel med kreditkort är att de jämfört med de traditionella bankkorten är billiga eller till och med gratis, samtidigt som du får tillgång till olika förmåner. Nästan alla kreditkort har till exempel en reseförsäkring som gäller resor du tecknar med kortet. Många kort ger dig också olika rabatter eller specialerbjudanden hos samarbetspartners, fler försäkringar och bonus när du handlar med kortet. Just bonus en väldigt bra förmån som gör att du faktiskt kan tjäna pengar genom ditt kreditkort i stället för att betala en årsavgift.
Senaste nytt
Nackdelar med att handla på kredit
Att ha tillgång till ett kreditkort som gör att du kan göra inköp som du inte behöver betala förrän i efterhand innebär en risk. Det är lätt att tänka att du säkert hinner få ihop pengar tills att fakturan ska betalas och motivera ett onödigt köp. När du väl sitter med fakturan är det också lätt att falla för frestelsen att skjuta upp eller delbetala fakturan. Fortsätter du då att överkonsumera kan du fastna i en karusell av olika del och avbetalningar. Att räntan på kreditkort dessutom är hög gör inte saken bättre.
För den som är slarvig innebär kreditkort dessutom en extra faktura som kan glömmas bort eller försenas. Det är lätt hänt att du åker på ränta eller påminnelseavgifter även om du egentligen har pengar på kontot.
För vem passar kreditkort
Kreditkort passar alla som har god ordning och bra koll på sin ekonomi. Är du däremot slarvig eller har svårt att hålla i pengar bör du satsa på ett debetkort där du i stället sätter in pengar i förväg. Har du tidigare haft problem med shopping- eller spelmissbruk bör du absolut inte handla på kredit. Alla kan inte heller få ett kreditkort. Har du betalningsanmärkningar eller för låg inkomst kommer du få avslag i den kreditprövning som alltid sker i samband med ansökan. Dock kan det vara så att alla kreditkort inte passar just dig. Därför är det av stor vikt att du jämför kreditkort för att hitta ett som passar dina behöv, shoppingzsmönstser och önskemål.
Använd ditt kreditkort på ett säkert sätt
För att undvika att bli skuldsatt eller drabbas av extra avgifter är det viktigt att du använder ditt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt. Ta för vana att regelbundet kontrollera hur mycket av din kredit som du förbrukat och använd de budgetfunktioner som många kreditkort har i sina tillhörande appar. Börja med att räkna ut hur mycket av din inkomst som du har kvar efter att fasta kostnader som hyra, el och telefonabonnemang har betalats. Sätt sedan av en liten del av det kvarvarande beloppet som du sparar som en buffert.
Resterande pengar fördelar du ut på kategorier som mat, nöjen och kläder. De viktigaste kategorierna, som mat, måste självklart prioriteras högst. Onödig konsumtion, som kläder du egentligen inte behöver eller semesterresor ska självklart prioriteras lägst och inte köpas om du inte säkert vet att du kommer ha pengar över. Kreditkortsappen hjälper dig sedan att kategorisera dina köp så du ser hur mycket du tidigare spenderat inom respektive kategori.
Ett annat tips är att minska din kreditgräns ifall du känner att du har svårt att betala fakturan. Kreditgränsen, eller maxlimiten är det belopp som du maximalt kan handla för under en månad innan du måste betala din faktura. Beloppet sätts när du ansöker om kortet och baseras framför allt på din inkomst. Om något händer som gör att denna sänks, eller om du får högre kostnader för till exempel boende kan en lägre maxlimit vara lämplig. Kontakta i så fall kortföretaget och be dem sänka beloppet. Om du någon månad skulle ha högre avgifter som du vill betala med kortet, som till exempel en semesterresa, kan du i förväg föra över pengar från ditt sparkonto till kreditkortet och på så sätt tillfälligt höja din maxlimit.
För den som är slarvig är det en bra idé att välja ett kort som låter dig betala månadsfakturan via autogiro. På så sätt dras hela fakturabeloppet automatiskt från ditt konto och det finns ingen risk att du råkar glömma fakturan eller betala fel belopp. Så länge du har pengar på kontot (vilket du bör ha då betalningen oftast dras direkt efter löning) slipper du garanterat räntor och påminnelseavgifter. Skulle du någon gång behöva delbetala en faktura så kan du gå in i din internetbank och ändra fakturabeloppet.
Så här maximerar du fördelarna med kreditkort
För att få ut så mycket som möjligt av ditt kreditkort gäller det först och främst att välja rätt kort. Jämför kreditkort online med hjälp av en jämförelsesajt för att hitta det kort som passar sig och ditt shoppingmönster bäst. Utnyttja sedan förmåner som bonus och försäkringar genom att göra merparten av dina köp med kortet. Ta också för vana att läsa reklamutskick som du får av kortföretaget för att spana efter rabatter och specialerbjudanden.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.