Intresset för att spara med fondrobotar har ökat markant under året med pandemin, det visar en ny undersökning av Ipsos Norm. Dock finns det stora fallgropar med dessa robotar som är viktiga att hålla koll på, det berättar ekonomi-bloggaren Anton Gustafsson för Expressen.
Mest läst i kategorin
Finansbolaget Fundler har ökat sina kunder med 50% under pandemin, varav 80% av dessa sparare kan rekommendera andra att spara i fondrobotar. Det visar en undersökning som Ipsos Norm har gjort på uppdrag av Fundler. Däremot säger Anton Gustafsson, ekonomi-bloggare och skapare av fondrobotar.se, till Expressen att det finns stora risker med dessa robotar som är viktiga att hålla koll på.
— Sparrobotar är i grund och botten ett mycket bra tillvägagångssätt för en stor del av den svenska befolkningen för att kunna få avkastning på sina sparpengar, säger Gustafsson och fortsätter:
— Den stora nackdelen är att fondrobotarna på marknaden inte funnits särskilt länge och därmed inte satts på prov ordentligt över tid. Även om flera av robotarna visar upp simulerade historiska avkastningar så är det svårt att veta om det verkligen hade varit den korrekta utvecklingen.
En stor fallgrop och ytterligare en viktig sak att hålla koll på med dessa fondrobotar är avgiften enligt Gustafsson.
— Att välja en fondrobot som erbjuder sin tjänst till relativt hög avgift om den inte kan erbjuda en uppenbart bättre riskjusterad avkastning. Avgifter gör en stor skillnad i det långa loppet.
I undersökningen av Ipsos Norm uppgav 23% av de medverkande att de använder en fondrobot eftersom de själva säger sig sakna kunskap om att investera själva. Gustafsson säger dock att det är väldigt viktigt att vara medveten om riskerna samt att ha koll på börsen, även om du använder en fondrobot.
— Ytterligare en generell fallgrop är att inte ha koll på riskerna med börsen. Investera aldrig pengar i aktier och fonder som du vet att du kommer behöva använda inom 3-5 år. Det gäller att vara långsiktig och inte jaga drömmen om att bli rik snabbt.