News55

Här är försäkringsbolagen som inte ersätter stöld på äldreboende

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 feb. 2016

Många försäkringsbolag betalar inte ut någon ersättning till den som blivit bestulen i sitt äldreboende av någon som tagit sig in med nyckel.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom personalen på ett äldreboende ofta har nyckel hem till den boende och att även vårdpersonal kan stjäla är det viktigt att ha en försäkring som täcker även den typen av stöld.

Men flera försäkringsbolag ersätter inte stöld som begåtts med hjälp av nyckel.

Det fick 86-åriga Maj-Britt Östlund bittert erfara när hon drabbades av stöld inne på sitt trygghetsboende. Hon blev bestulen på både smycken och plånbok inne i sin lägenhet. Kontokortet som förvarades i plånboken använde tjuven för att tömma Maj-Britts bankkonto.

– Personen måste ha vetat var den skulle leta, för det var inte sökt i lägenheten, säger dottern Anna-Karin Eriksson till Norran.

Moderna Försäkringar ersätter inte Maj-Britt, 86

Men trots att Maj-Britt hade en hemförsäkring visade det sig att försäkringsbolaget Moderna Försäkringar inte betalade ut någon ersättning eftersom Maj-Britt lämnat nyckeln till hemtjänsten.

Inte heller socialkontoret ersätter stöld, oavsett om gärningsmannen är anställd hos socialkontoret eller inte.

      LÄS MER: 99-åring bestulen på mediciner i hemmet

ANNONS

Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en kartläggning av 24 olika hemförsäkringar hos totalt 13 bolag. Folksam, If, Länsförsäkringar och Vardia är de enda försäkringsbolag som i sin grundförsäkring ersätter stöld i äldreboende.

De flesta övriga försäkringsbolag hänvisar till att man tecknar en allrisk, det som i dagligt tal kallas drulleförsäkring och som ersätter förlust orsakad av plötsliga och oförutsedda händelser.

Konsumenternas Försäkringsbyrå: “Läs igenom villkoren ordentligt”

– Vi ser ju helst att hemförsäkringarna omfattar stöld i äldreboende i sin grundförsäkring, säger Maja Snödahl på Konsumenternas Försäkringsbyrå till News55.

– Vårt råd är att man som försäkringstagare, särskilt i denna ömmande grupp, sätter sig och läser igenom ordentligt hur ens försäkring ser ut och om inte det här skyddet finns i grundförsäkringen kan man ju alltid byta försäkring.

Men fyra av de undersökta hemförsäkringarna ersätter inte stöld i äldreboende och liknande.

De tre försäkringsbolagen Gjensidige, Moderna och Sveland liksom Swedbanks hemförsäkring via Tre Kronor – Bas ersätter enligt Konsumenternas Försäkringsbyrås genomgång inte alls.

      LÄS MER: Försäkringen gäller inte vid stöld på lägenhetsvisningen

ANNONS

“Kommunen har också stort ansvar”

– Men det där stämmer inte, säger Torbjörn Annerfors som är produktchef på Moderna Försäkringar.

– Vi har ett skydd mot stöld i äldreboende i form av ett allrisktillägg, men det framgår inte i den här hemförsäkringsjämförelsen.

Det här är ju en särskilt utsatt grupp som inte alltid vet vad man bör hålla koll på. Finns det då inte en poäng i att baka in detta i grundförsäkringen?

– Det är en jättebra fråga och där har vi såklart ett stort ansvar. I och med den senaste tidens debatt kan man absolut fundera på om vi ska ändra på villkoren. Samtidigt anser vi att kommunen har ett stort ansvar i att informera de boende ordentligt vad som gäller, säger Torbjörn Annerfors.

– Det här kan låta lite ihåligt, men den här händelsen är ett dåligt men bra exempel på att så fort något förändras i ens vardag bör man se igenom sitt försäkringsskydd ordentligt.

      LÄS MER: Upprepade fickstölder mot äldre Ica-kunder

Slänger på luren

ANNONS

Även Håkan Franzén, hus- och hemexpert på Sveland Försäkringar är kritisk till Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse.

– Det blir lite konstigt när man gör jämförelser på det där sättet. Vi har valt att ha den här försäkringen som ett allrisktillägg och när vi säljer hemförsäkringar säljer vi dem alltid ihop med detta. Kunden får själv säga till om denne inte vill ha detta, man tackar alltså aktiv nej till det här så kallade drulletillägget.

På försäkringsbolaget Gjensidige bemöter man frågan på ett lite annorlunda sätt:

– Vi ser förmildrande på sånt, säger en skadereglerare på Gjensidige, som presenterar sig som Per, på frågan om hur det kommer sig att man är ett av få bolag som inte ersätter stölder i äldreboenden.

Vad exakt innebär det?

– Jag kan inte uttrycka mig om det. Du får googla eller något.

Vad är det jag ska googla?

Här slänger Gjensidiges skadereglerare på luren.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS