News55

Här är sommarfällan du ska se upp med

Sommarmånaderna kan innebära förändringar på flera plan. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2023

Juni, juli och augusti är härliga sommarmånader. Men i ett visst avseende kan det vara kritiska månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är vi inne i skilsmässomånaden nummer ett. Juli är nämligen den månad som flest par väljer att gå skilda vägar, skriver Kurera.
Även juni och augusti är också prövande tider för relationen. Likaså efter julledigheten, i januari, har många fattat beslut om att gå skilda vägar. Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar med skilsmässa och siffran har stigit under hela 2000-talet visar siffor från Statistiska centralbyrån.

Ökar bland 60-plus

Något som blivit vanligare är skilsmässor sent i livet. På 20 år har skilsmässorna bland par över 60 år fördubblats, skriver Aftonbladet.

Forskaren Torbjörn Bildtgård på Stockholms Universitet menar att trenden med ökade skilsmässor kan vara relaterat till att man får mer tid att tänka på sig själv och sin egen framtid när barnen flyttat ut. Bildtgård menar att många gånger har skilsmässan legat väntande.

– Är man idag 60 år så kan man se fram emot i alla fall 15 år i hyggligt god hälsa, vilket är en lång tid att leva med någon man inte tycker om, menar forskaren. 

– En anledning till att allt fler äldre skiljer sig kan vara att vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Men en skilsmässa kan ändå bli ekonomiskt kännbar, särskilt för äldre kvinnor, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Slag mot ekonomin

Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa nytt boende och att bli helt ensam med boendekostnaderna. Står man inför pension kan det till exemepel vara svårt att få lån.

ANNONS

Tidigare uträkningar visar att en ensam kvinnlig pensionär har svårt att få ihop vardagsekonomin under 2023.

– Nu ska den som separerat stå ensam för boendekostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, och datorer och det blir mycket tuffare för en kvinna då hon har lägre pension. Att pensionärerna fått tre procent mer i pension täcker inte de ökade kostnaderna, säger Trifa Chireh. Inte med tanke på att inflationen är över tio procent i Sverige.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]