News55

Här blev svenska pensionärer lurade på miljoner

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 juli 2023

Svenska pensionärer har blivit av med miljonbelopp och fått sina drömmar krossade. Det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Lars och Liselotte drömde om ett lugnt och tryggt pensionärsliv på soliga Teneriffa. Istället blev de lurade på miljontals kronor och är fast i utdragna rättsprocesser.

– Vi hade tänkt att det skulle ge oss en drömtillvaro som pensionärer och så blir det den raka motsatsen, säger Lars till Expressen.

År 2014 köpte paret andelar i en tvårumslägenhet i hotellkomplexet Palm beach vid ”Playa de las Americas” på Teneriffa. De betalade cirka 2,8 miljoner kronor och omkring 9000 kr i årliga underhållsavgifter.

Upplägget var av typen “timeshare”, ett andelsboende som man får tillgång till i perioder. De blev lovade att “företaget” som de köpt skulle omvandlas till en lägenhet med lagfart inom tre år och innan dess skulle de få 4,5 procent i avkastning på köpeskillingen. De skulle även ha fri tillgång till lägenheten i åtta veckor och få 50 procent av intäkterna från uthyrningen.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

På nio år har har de haft tillgång till lägenheten i sammanlagt 16 veckor. De fick knappt 80 000 kronor utbetalt 2016 och efter det har de inte fått några mer pengar. Det blev heller ingen lagfart.

– Allt blev hela tiden fördröjt, vi fick inte våra veckor, inga pengar efter det första året. Ingen lagfart. Det blev aldrig så som vi hade skrivit avtal på att det skulle vara, säger Lars till tidningen.

ANNONS

Trots allt strul köpte paret en till lägenhet för drygt tre miljoner kronor. Kontraktet för den första lägenheten sa nämligen att säljaren skulle köpa tillbaka allt om lagfarten inte blev av inom utsatt tid.

– Tanken var att det skulle finansiera den andra lägenheten, men de köpte ju aldrig tillbaka andelarna från oss. I stället fick vi ta ett lån. Man kan tycka att vi har varit väldigt blåögda, och det har vi givetvis varit. Men nu är det gjort. 

“Det är väldigt jobbigt”

Silverpoint, som de köpte lägenheterna av, gick i konkurs året därpå och 2020 stämde Lars företaget. Tre år senare har det fortfarande inte hänt något i processen.

– Vi vill ha ett domslut som ger oss rätt till lägenheterna. Vi hade räknat med att den här processen skulle ta fem år. Men det var innan pandemin, säger Lars och fortsätter:

– Ingenting händer, för oss känns det som att det bara kostar pengar hela tiden. Vi hoppas att det ska komma någon lösning men det ser inte ljust ut. Det är väldigt jobbigt.

Lars och Liselotte är bara några av alla pensionärer som har drabbats av bedrägerierna skriver Expressen.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS