News55

Högre inflation i juli

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 aug. 2021

Inflationstakten det senaste året, enligt måttet KPIF, var i juli 1,7 procent, jämfört med 1,6 procent i juni. Det visar nya siffror från SCB.

ANNONS
ANNONS
EkonomiTT

En ganska lagom nivå, kan man säga, givet att riksbankens inflationsmål är 2 procent, säger Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet.

Inflationstakten ökade en smula i juli, men det har ingen större betydelse, menar han.

Det är marginella förändringar. Det var som förväntat av oss och på marknaderna, så ingen dramatik, säger Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet.

Framför allt är det bra att vi inte alls ser samma snabba prisuppgång som man ser i till exempel USA.

Kaffe och kläder ökar i pris mer än snittet.

Hyrbilspriserna är fortfarande dyra men inte riktigt lika dyra som förra sommaren. Men det som håller uppe inflationen är energipriserna. Elpriset har ökat med nästan 25 procent. Exklusive energi var inflationstakten bara en halv procent.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Lite lagom inflation är bra, menar Erik Glans. Framför allt vill ingen ha fallande priser och löner, deflation, då blir det svårare för hushåll och företag att betala sina skulder. Därav Riksbankens tvåprocentsmål.

Längre framöver kan vi se mer inflation, beroende att fraktpriserna från Kina till USA och Europa och ökar, säger Erik Glans.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS