Allt fler svenskar väljer att fortsätta arbeta även efter sin pension. Här får du tips på hur du kan kombinera jobb och pension för att få både ekonomisk trygghet och en aktiv livsstil.
Mest läst i kategorin
Att jobba efter att man pensionerats kallas för att bli en “jobbonär”. Även Pensionsmyndigheten verkar ha börjat använda uttrycket.
MISSA INTE: Expert: Så mycket mer i plånboken för dig med pension efter skattesänkningen
Pension och lön
Ofta tar man ut pensionen samtidigt som man jobbar och får lön.
Det har flera ekonomiska fördelar. Över en kvarts miljon svenskar jobbar efter pensionen, ungefär 260 000 svenskar, och flest är i åldrarna 66–68 år. Många jobbar för att de tycker det är roligt eller för att de mår bra av att hålla sig aktiva.
Senaste nytt
34% jobbar
Det är vanligtast bland yngre pensionärer att arbeta efter pensionen. Norstat genomförde 2023 en enkät med 1 650 personer mellan 65 och 70 år. Var tredje berättade att de jobbar samtidigt som de tar ut pension.
Största anledningen till arbetet är det extra tillskottet till kassan, i andra hand att hålla i gång hjärnan och i tredje hand att träffa andra människor.
Det skriver Senioren i en artikel på sin hemsida.
Fördelar med jobb efter pension
Att inte ta ut hela sin pension har flera fördelar. Förutom att man spar pengar till senare, och därmed få en högre pensionsersättning, får du troligen också en högre ränta-på-räntaeffekt. Dessutom ger ett deltidsjobb en extra inkomst, vilket kan öka din ekonomiska trygghet under pensionen.
Förutom det får du dessutom ofta mer tjänstepensionspengar inbetalat, vilket kan komma väl till pass på din ålders höst.
Vad behöver du tänka på?
Du som jobbande pensionär måste din arbetsgivare komma överens om din arbetstid. Du kan välja att ta ut din allmänna pension i olika nivåer – 25%, 50%, 75% eller 100% – beroende på hur mycket du jobbar. Du kan även pausa pensionen om du inte vill ta ut den direkt.
Det är också viktigt att förstå att tjänstepension kan påverkas när du arbetar deltid. Många tjänstepensionsavtal kräver att du minskar din arbetstid i samma takt som du tar ut pensionen. Kolla med ditt pensionsbolag för att få reda på exakt vad som gäller för dig.
Ekonomiska fördelar med att jobba längre
Att kombinera arbete och pension kan ge ekonomiska fördelar. För många är den största vinsten lönen från deltidsarbetet snarare än pensionen. Om du fortsätter att arbeta heltid och skjuter upp pensionsuttaget, kan din pension öka med 6-8%. För personer med låg pension, som garantipension, är vinsten från att fortsätta arbeta dock mindre.
Skatteregler och pension
En annan viktig aspekt är skatten. När du börjar ta ut pension och får en lön samtidigt kan din skatt bli högre om du hamnar över gränsen för statlig skatt. För 2024 är gränsen 51 275 kronor per månad före skatt om du är under 66 år. Från och med 67 års ålder är gränsen höjd till 58 100 kronor.
Men din arbetsgivare betalar också mindre arbetsgivaravgifter för dig som jobbar efter pensionsåldern. Därför är det många som jobbar som egenföretagare, konsulter eller egenanställda på sitt eget aktiebolag för att få mer pengar i plånboken.
För dig som är egenföretagare minskar också egenavgiften från 28,97% till 10,21% när du fyller 67 år eller 68 om du är född 1960 eller senare. Detta kan göra det mer fördelaktigt att fortsätta driva eget företag även som pensionär.
När lönar det sig att jobba efter pension?
Att arbeta och ta ut pensionsersättningen samtidigt kan ge en bättre ekonomi än att gå direkt. För många innebär lönen under de sista åren av arbetslivet en större ekonomisk vinst än själva pensionen. Dock, om du har mycket låg ersättning, som garantipension, får du inte samma ökade fördelar av att jobba längre.
Pengar är inte allt
Dessutom är det viktigt att tänka på att pengar inte är allt. Du ska ha något att göra med alla dina surt förvärvade slantar också.
Men genom att hålla dig kvar i arbetslivet en aning kan du få en extra guldkant på tillvaron, bygga på arvet eller få mer över till annat som du tycker är viktigt på din ålders höst.
Läs mer om ekonomi och pension:
Här skulle du haft pengarna: Fond rusade 28 procent – på 3 veckor
Underbara nyheter för miljoner svenskar med pension: Är du en av dem?
Brett ras: Så gick det för dig med pension hos nätbanken
Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto
Chockhöjda CSN-lånet höjs – igen: 1,7 miljoner svenskar drabbas
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.