News55

Kommunal välkomnar SKL:s förhandlingsvilja

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 jan. 2018

Kommunal redo förhandla med arbetsgivaren SKL, som sagt sig villig till det, så fort som möjligt. – Det är fruktansvärt med så här stora sänkningar. Det ska inte vara så, säger Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård om avtalet som gett tusentals pensionärer rejält sänkt pension.

ANNONS
ANNONS

Tusentals pensionärer är rejält upprörda. Runt 150 000 har drabbats av sänkt pension efter att klausuler i ett tjänstepensionsavtal för före detta kommunanställda klickat in. Vissa har fått sänkningar med över 1 000 kronor. Avtalet är gammalt, och mycket krångligt.

– Vi analyserar vad som skett, säger Anne-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal till E55, och konstaterar att det som hänt är fruktansvärt för pensionärerna.

Två pensionsexperter, KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket och Bång Berit Norén, tidigare  Stockholms stads pensionsansvariga, hävdar att det var SKL som ensidigt skruvade på tjänstepensionsavtalet för många kommunalanställda. De har sagt till TT att SKL gjorde ändringen för att avtalet annars skulle bli för dyrt för kommunerna.

Något som SKL tillbakavisat i en intervju med E55.

– Vi har inte ändrat avtalet ensidigt, sa SKL:s förhandlingschef Nicklas Lindah.

Anne-Maria Carlsgård vill inte skylla allt på SKL. Avtalet är ett resultat av en förhandling mellan fack och arbetsgivare, och just nu undersöker Kommunal alla ändringar i tjänstepensionsavtalet.

– Som part har vi givetvis ett ansvar för att det blivit så här.

Det är ett intensivt analysarbete, berättar hon.

ANNONS

– Vi förstår att det är bråttom, och det är viktigt att vi gör något. Men vi måste också vara noggranna så att det blir bra ändringar.

LÄS MER: Krav på omförhandling av pensioner

Det är inte helt enkelt att lista ut vad som ska ändras, eftersom avtalet är så komplicerat, förklarar hon. Tjänstepensionsavtalet som orsakar sänkningen är från tiden innan det nya pensionssystemet som infördes 2002. Det var i samband med det som ändringarna i pensionsavtalet gjordes.

Hade sänkningen som sker nu kunnat förutses då avtalet gjordes om?

– Nej, jag tror inte det. Jag är övertygad om att man hade gjort på ett annat sätt om man vetat det då.

Även Nicklas Lindahl har tidigare sagt till E55 att SKL inte kunde förutse det som nu sker. Frågan blir då om avtalet ingicks på rätt grunder om ingen av parterna förstod vad som kunde hända.

– Det är svårt att svara på nu. Det är sådant vi jobbar med att analysera, säger han.

Att SKL vill sätta sig vid förhandlingsbordet applåderas av Kommunal som vill sätta igång så snart det bara går.

ANNONS

Kommer ni sikta på att få igenom ändringar som träder i kraft redan i år? 

– Jag vågar inte säga det. Jag kan inte säga hur det nya avtalet kommer att se ut. Vi ska förhandla, men hur resultatet blir kan ingen säga. Vi har en motpart också, säger Anne-Maria Carlsgård

LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS