Antalet krav som skickas till Kronofogden ökar och procentuellt är ökningen störst bland 55-plussarna, enligt myndigheten.
Mest läst i kategorin
“Antalet mål har ökat i alla åldersgrupper, men den största procentuella ökningen, 17 procent, har skett bland personer i åldern 55–64 år”, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.
Samtidigt som kravbreven blir fler ökar beloppen. På två år har det sammanlagda kravbeloppet på skuldtyngda svenskar ökat med 70 procent, enligt färsk statistik för första halvåret i år.
“Utvecklingen mot fler och större krav visar ännu inga tecken på att avta. Det är allvarligt, då det både visar att allt fler personer har svårt att betala, och att företag inte får betalt för sina varor och tjänster. Det kan leda till en negativ kedjeeffekt med bland annat uppsägningar som i sin tur kan påverka hela samhällets ekonomi”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i en kommentar.
Drivor av betalningsförelägganden
Första halvåret i år fick Kronofogden in nästan 676 000 krav på bland annat obetalda fakturor, räkningar eller avbetalningar på lån, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande.
Det kan jämföras med cirka 610 000 under samma period i fjol – en ökning med 11 procent.
På två år har antalet ökat med 24 procent. Antalet berörda personer har ökat med knappt 10 procent till 294 000 sedan förra året.
Jämfört med 2022 är ökningen 16 procent.
Småföretag i skottgluggen
På två år har det totala beloppet i kraven ökat med 70 procent. Det ligger nu på 18,4 miljarder kronor.
“Över 22 000 sökande har skickat in betalningsförelägganden under det första halvåret. Det handlar om stora företag – nischbanker och telefonbolag till exempel – men många är småföretag, där några få obetalda fakturor kan betyda att företaget eller företagaren själv hamnar i skuld. Antalet konkurser i samhället pekar på att väldigt många företag har det svårt just nu”, säger Davor Vuleta.
Störst ökning av antal mål i landet syns i Värmland län (+22 procent) och lägst i Örebro (+19 procent).