News55

Kronofogden: Så eldar konsumtionshets på skuldberget

Entreén till Kronofogden huvudkontor i Sundbyberg i Stockholm. Här finns tyvärr mer än någonsin att göra.
Entreén till Kronofogden huvudkontor i Sundbyberg i Stockholm. Här finns tyvärr mer än någonsin att göra. (Foto: Vilhelm Stokstad / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Det började redan i fjol, då Kronofogden målade upp en dyster prognos över svenskens skulder. Nu tvingas vi konstatera att det stämmer – och att särskilt en grupp sticker ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det blir värre innan det blir bättre”, konstaterade Davor Vuleta, analytiker vid Kronofogdemyndigheten, i fjol.

Redan då hopade sig skulderna hos Kronofogdemyndigheten och hade ökat från 101 miljarder till 109 miljarder kronor.

Den största ökningen låg vid den tidpunkten inom enskilda mål, där företag inte fått betalt för räkningar, krediter eller lån, allt medan de förfallna konsumtionslån som gått till Kronofogden hade ökat, varför man flaggade för att skuldberget skulle göra detsamma.

Ett år senare har den profetian infriats.

Konsumtion och obetalda studielån

Så sent som i somras kunde det konstateras att antalet skulder hos Kronofogden nått nya rekord. Majoriteten av skulderna kunde då kopplas till konsumtion, men även studieskulder.

Några månader senare fick vi även veta att både äldre och yngre kvinnor tillhör de grupper som i allt högre utsträckning hamnar hos Kronofogden, men också att allt fler söker skuldsanering. Ett faktum som Kronofogden även larmade om.

ANNONS

Allt fler skuldsatta kvinnor

ANNONS

Nu tvingas de ännu en gång lyfta fram att skulderna för kvinnor i åldern 18-25 år har fördubblats på ett decennium.

Ett skuldberg som främst kan härledas deras konsumtionsskulder, enligt Kronofogden. En illavarslande trend som i sin tur kan kopplas till att företag blivit mycket skickliga på att skapa ideal som kopplar deras produkter till självförbättring.

Det menar Jacob Östberg, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, som beskriver konsumtionen bland unga kvinnor som ett tvång.

”Det är nästan en plikt att göra det och då tycker man att skuldsätta sig är en förhållandevis liten uppoffring för att kunna nå till den här paradisiska framtid som utlovas”, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer:

Fler kvinnor köar hos Kronofogden. Dagens PS

Fler svenskar till Kronofogden för dyr el: “Kämpar med ekonomin”. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]