Sveriges krisberedskap riskerar att äventyras i raset av kontantanvändningen, varnar nu marknadsaktör.
Mest läst i kategorin
Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, är djupt oroad över den dramatiska minskningen av kontanter i Sverige.
Under första halvåret 2024 tog varje svensk i genomsnitt ut 398 kronor i månaden ur Bankomats kontantautomater, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med motsvarande period 2023.
“Nu har vi kommit till ett läge då nedmonteringen av kontanthanteringen har gjort vårt samhälle mycket sårbart. Det går inte att snabbt bygga upp kontantinfrastrukturen när krisen plötsligt kommer”, varnar Johan Nilsson i ett pressmeddelande.
Hotar Sveriges krisberedskap
Sett över längre tid har uttagen av kontanter minskat med i genomsnitt 10 procent per år.
Statistiken visar också att insättningarna av kontanter sjunker något, från 156 kronor per person och månad våren 2023 till 153 kronor våren 2024.
“Digitaliseringen av betaltjänster är på många sätt mycket positiv. Men det finns fortfarande ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för Sveriges krisberedskap”, säger Bankomats vd.
Senaste nytt
Kontanthanteringen statens ansvar
Staten bär det tyngsta ansvaret för en fungerande infrastruktur i samhället med kontanter.
I januari tillsatte regeringen en utredning om möjligheten att betala med kontanter och där utredaren har möjlighet att föreslå åtgärder som stärker kontanthanteringen.
Utredningen ska redovisas senast 31 december i år.
Sveriges riksbank har understrukit betydelsen av att det finns kontanter, särskilt i samband med kriser och när Ryssland invaderade Ukraina ökade uttagen och beroendet av kontanter i Sverige men även i länder som Polen och i Baltikum.
Sverige går mot strömmen
Även under pandemin ökade kontantuttagen.
Tankesmedjan Timbro har tidigare pekat på problemen som det kontantlösa samhället orsakar, och att bankerna samtidigt tjänar pengar på kortanvändning men inte kontanter.
Sveriges sticker ut och är, tillsammans med Norge, unikt. Av 129 undersökta länder i en rapport från Riksbanken 2020 var det bara i Sverige och Norge som kontanthanteringen minskade
Läs även: Ännu färre tar ut kontanter News55
ANNONS