News55

Makroekonomiska läget tynger den svenska bostadsmarknaden

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 03 juni 2022Publicerad: 03 juni 2022

I form av högre räntor och stigande priser kan det makroekonomiska läget sätta press på byggmarknaden. Sektorn har länge gynnats av låga räntor, men den tiden kan nu vara förbi. Det skriver Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

”Den fastighetsägare eller byggherre som säger att vi inte påverkas av högre priser och materialbrist, han ljuger. Det är klart att vi kommer påverkas om det här fortsätter”, säger Diös vd Knut Rost till Dagens industri.

De negativa konsekvenserna kan först bli synliga nästa år. De redan påbörjade projekten kommer rulla på som vanligt utan att bli särskilt berörda av det förändrade läget. Däremot kan nystartade projekt som är planerade att dra igång nästa år påverkas. Vad som kan förvärra utsikterna än mer för 2023 är att det kan råda en brist på cement under året.

Bevis för det försämrade läget går att se i en ny prognos från branschorganisationen Byggföretagen vilken säger att runt 45 000 nya bostäder kommer att byggas nästa år. Det är en minskning jämfört med de 68 000 som byggdes 2021.

”Hyresrätter har lockat investerare som söker låg risk. Nu får fastighetsbolagen svårare att få in kapital, då investerare ser andra möjligheter att placera när obligationsräntor stiger”, säger Fredrik Isaksson som är chefsekonom på Byggföretagen till Di.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS