Ingen vet. Inte heller ansvarig minister Annika Strandhäll kan säga var de utslitna med tunga jobb ska ta vägen då pensionsåldern höjs och vi måste jobba längre.
Mest läst i kategorin
Snart kommer politikerna att besluta om att höja pensionsåldern i flera steg. Vi behöver jobba längre för att pensionspengarna ska räcka. Men frågan är hur det går för dem med fysiskt krävande arbeten.
LÄS MER: Ingen plan finns för de utslitna
Många yrkesgrupper som jobbar med kroppen har redan i dag svårt att orka fram till pensionen. Men det visar sig att ingen av dem som E55 talat med – Arbetsförmedlingen, facket, pensionärsorganisationerna eller forskningen – har något färdigt svar på hur det ska gå till att jobba längre eller byta karriär sent i livet. Alla talar de om att arbetsmiljön måste förbättras. Men exakt hur det ska gå till vet ingen. Ändå – tiden är kort. Redan om ett par år föreslås den första ändringen av lägsta pensionsålder träda i kraft.
Pensionssystemet kräver längre arbetsliv
Inte heller ansvariga ministern Annika Strandhäll (S) har något svar på hur den som har ett tungt jobb ska kunna jobba längre. Hon, liksom de andra, hänvisar till att pensionssystemet helt enkelt kräver att vi jobbar längre för att pengarna i systemet ska räcka för drägliga pensionsnivåer.
– I Sverige lever vi allt längre. Det är fantastiskt, men gör också att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under fler år. Därför har vi kommit överens om en lång rad åtgärder för att höja pensionerna, renovera pensionssystemet och få till ett hållbart arbetsliv, skriver hon i en kommentar till E55.
– Premiepensionen kommer göras om, pensionerna ska bli mer jämställda och garantipensionen kommer att höjas för att öka tryggheten för de pensionärer som har det tuffast.
Hon vill lugna med att höjningarna av pensionsåldrarna kommer ske successivt.
– På sikt kommer vi även justera åldrarna i pensionssystemet. Men förändringarna sker inte över en natt och det handlar inte om att tvinga människor att arbeta längre.
LÄS MER: Svensken jobbar inte gärna efter 65
LÄS MER: Så jobbar 65-plussarna
Hon förklarar att de allmänna försäkringarna för sjukdom och arbetslöshet kommer att förlängas även efter 65 års ålder framöver. Det gör att den som är sjuk eller arbetslös. kan få ersättning därifrån även efter den nuvarande pensionsåldern.
Arbetsmiljön måste förbättras
Annika Strandhäll pekar också på arbetsmiljön. Men något exakt förslag för hur den som har ett fysiskt krävande jobb ska orka har hon inte.
– Samtidigt måste vi förbättra arbetsmiljön och möjligheterna till omställning. Arbetsmiljön är a och o för att människor ska orka. Du ska helt enkelt inte bli sjuk och utsliten av ditt arbete. Här behöver både vi och parterna på arbetsmarknaden kraftsamla tillsammans, kommenterar Annika Strandhäll.