News55

70-åring gick från UD till trädgårdsmästare

70-åring gick från UD till trädgårdsmästare
Efter många år bakom ett skrivbord på UD trivs Lasse Christiansson med en motorsåg i handen som jobbande pensionär. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Han jobbade nästan 50 år på UD. Men Lasse Christiansson ville pröva något annat i livet än att leva pensionärsliv efter det. Nu jobbar 70-åringen som trädgårdsmästare – och stortivs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Sveriges utrikesdepartement, UD har han upplevt mycket i karriären och haft ett varierat arbetsliv med utlandstjänst.

– Jag höll på med allt möjligt. Det var mycket konsulärt, det var säkerhet, det var fastigheter. Och så var jag utomlands i tre omgångar, i Washington, London och Bryssel. Bara bra ställen, säger Lasse Christiansson i en intervju med Dagens Nyheter.

Från skolbänken till UD

Han fick jobb på UD direkt efter studenten och har varit på samma arbetsplats i 48 år.

– Jag fick inte jobba kvar efter jag fyllde 68 år, men det var rätt skönt. Jag kände mig klar, säger han till DN.

70-åring gick från UD till trädgårdsmästare
Lasse Christiansson kände att han hade mer att ge efter karriären på Sveriges utrikesdepartement, UD men inom ett helt annat område. Foto: TT

Men något stilla pensionärsliv lockade inte när åldern uppnåtts. Lasse Christiansson fick jobb genom Veteranpoolen. Han jobbar för den sociala biten och den trevliga kontakten med andra seniorer och kunder. Intresset för trädgårdsarbete har han ärvt efter sin mor och haft med sig genom hela livet. Som pensionär har han låtit det blomma ut och förkovrat sig. Han har skaffat sig mer kunskaper och bland annat gått kurser i att beskära träd och tagit motorsågskörkort.

– Med facit i hand, så kanske jag skulle slutat på UD för 30 år sedan. Det var inte riktigt min grej, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

“70 är ingen ålder”

Han känner att han fortfarande har att ge och det är en tillfredsställelse i att känna att jobbet gör nytta.

– 70 år är ingen ålder i dag, jag har en kollega som är 82 år, och han är supernöjd och tänker som jag, att man får ta ett år i taget och se vad som händer. Så länge jag tycker det känns kul så fortsätter jag jobba. Sedan har man väl alltid lite krämpor, ont i ryggen och så där men. Det får man strunta i, säger han till tidningen och skrattar.

Att jobba som pensionär kan dessutom ha sina fördelar för hälsa, läs mer här.

Smak på ålderism

Eftersom uppdragen som trädgårdsmästare är säsongsbetonat har han även sökt andra tjänster, bland annat som butiksbiträde. Men där har det varit stopp och han tycker det är trist när man märker att det förekommer en del åldersdiskriminering.

– Där är det tvärstopp alltså. De vill bara ha unga friska killar, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Jag blir uppgiven, det känns som att det inte är någon idé. Det pratas mycket om att det inte ska spela någon roll med ålder och så, men det gör det. Det ska vara så bra med pensionärer som har erfarenhet och kunskap, men när det väl kommer till kritan så anställer de inte ändå.

ANNONS

Läs mer:

Därför jobbar allt fler pensionärer

Jobbande pensionärer: Detta ska du tänka på

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS