News55

Äldreriksdagen: “Spänstigt i diskussionerna”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 aug. 2022

Pensioner, äldreomsorg och ålderism debatterades på tisdagens välbesökta Äldreriksdag i Stockholm. “Jag tycker att det varit spänstigt i diskussionerna. Det är väl så att vi allihop måste bidra på olika sätt också, inte bara tala om vad alla andra ska göra”, sade Ylva Thörn, PRO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var tredje gången som Äldreriksdagen arrangerades och Artur Ringart från arrangören News55 berättar att syftet är att lyfta frågor som berör äldre högre upp på den politiska dagordningen. 

-Annars tenderar de här frågorna att komma långt ner och man talar bara om de här frågorna inför val och valet är viktigt. Vi som är årsrika och har livserfarenhet är också viktiga. Vi kommer att vara 28 procent av väljarkåren den 11 september, så hur vi röstar kan avgöra valet, sade han inledningsvis. 

Meningen med tisdagens debatt med representanter från de åtta riksdagspartierna var att få klara besked om i frågor som berör äldre. Debattledare/moderator var Sverker Olofsson som är van att kräva klara och raka svar. Tre olika ämnen debatterades: pensioner, äldreomsorg och ålderism. Varje ämne inleddes av ett kort anförande.  Liza di Paolo Sundberg, SKPF Pensionärerna,  Ylva Thörn, PRO, om äldreomsorg och Eva Eriksson, SPF Seniorerna, om ålderism. Första ämnet för debatten var pensionerna. Samtliga politiker var överens om att de behöver höjas, men det skiljer sig åt hur de vill att det ska gå till. Läs separat artikel om pensionerna här

Behövs större satsningar

Äldreomsorgen var andra ämnet och politikerna var överens om att den går att förbättra. 

-Vi måste göra större satsningar, inte minst måste staten gå in och stötta kommuner och regioner. Vi har föreslagit 40 miljarder utöver det vi redan har gett för att kunna anställa fler i äldreomsorgen och att fler söker sig dit för att det är schyssta löner. Vi vill att omsorgsarbeten ska vara ett drömjobb för våra unga, säger Per Bolund, MP. 

Finns en systemkris

-Det är uppenbart att vi har en systemkris i välfärden, människor slutar och läkare lägger en stor del av sin arbetstid på att fylla i blanketter i stället för att träffa patienter. Det grundläggande problemet är att vi har en överbyråkratiskering som äter energi från läkare, sjuksköterskor och omsorgspersonal, som patienter, brukare och pensionärer drabbas av. Man kan sitt namn på sin frisör, men man kan inte sitt namn på sin läkare, det är klart att det skapar en otrygghet, säger Mats Persson, L. 

ANNONS

Fördubbla lönen

-Jag jobbade i hemtjänsten för 20 år sedan, vi hade kanske sex vårdtagare per dag och vi hade tid och utrymme för att promenera med en vårdtagare till Konsum. När jag kliver in på samma arbetsplats idag, med all respekt, så har utvecklingen gått åt fel håll, man sitter med sina telefoner och är helt minutstyrd. Det funkar inte, det vet jag, det händer alltid något när man kommer in hos en vårdtagare. Det måste finnas mycket mer utrymme. Fördubbla lönen och ge dem heltid, så kommer statusen att öka, säger Nooshi Dadgostar, V. 

Högre medicinsk kompetens

-Det finns brister, vi ser att vi har en stor skillnad, bland annat i jämförelse med våra nordiska länder. Det handlar mycket om vilken medicinsk kompetens som saknas, vi har ingen annan väg att gå än att se till att vi får en högre medicinsk kompetens och då behöver vi har fler specialister inom geriatrik till exempel och speiclaistsjuksköterskor. Men vi behöver också ha läkare, fast läkare och samordning av vårdteam i äldreomsorgen är en av de viktigaste delarna för att man ska känna att man medicinskt får en bättre vård, säger Camilla Waltersson Grönvall, M. 

Besatt av ungdom

Ålderism var det tredje och sista ämnet för dagen. 

-Vi har en besatthet med ungdom i Sverige och att föryngring alltid innebär förnyelse, jag tror det finns en trygghet i beslutsfattande, det finns ett mod i beslutsfattande som bara kommer av att man har levt ett långt liv. Gör det möjligt att gå i pension tidigare att göra det, och däremellan öka rätten att arbeta rätten till att arbeta deltid, sade Ebba Busch, KD. 

“Det är kompetenssvinn”

ANNONS

-För min del får man gärna vara kvar länge på arbetsmarknaden, det är ett tecken på att man är behövd och att man klarar av att prestera. Men vi ska också ge stöd till dem som inte orkar jobba med vård, omsorg och stöd, sade Lena Hallengren, S.

-Eva (Eriksson) nämnde kompetenssvinn, det är ett ord som sammanfattar bra och det är det vi sysslar med. Inte bara på politisk nivå, utan även i näringsliv och samhället. Ebba var inne på det också, att ge rätt att jobba deltid när man kommer in i en viss ålder så att man har en fot kvar på arbetsmarknaden, det kan vara ett sätt att minska kompetenssvinnet, sade Oscar Sjöstedt, SD. 

Dags att göra verkstad

Sverker Olofsson summerade debatten efteråt med pensionärsorganisationerna. 

-Jag tycker att det varit spänstigt i diskussionerna och jag tycker det finns mycket att ta på. En reflektion som slår mig utifrån ett seniort perspektiv är att det är dags att göra verkstad och då måste man göra det i kommunerna, i regionerna och ni (politikerna) måste skapa förutsättningar. Det är väl så att vi allihop måste bidra på olika sätt också, inte bara tala om vad alla andra ska göra, sade Ylva Thörn, PRO. 

Ålderism – ett hinder

– Jag tycker att man varit inne på lite mer detaljer på de här områdena som gör att man kan urskilja vad de (politikerna) tycker och vilken strategi det finns inom de olika områdena. Men det finns en gemensam fråga som blev väldigt tydlig och det är att alla har ett problem med ålderismen och att det måste man ta tag i, därför att ålderism kommer att vara ett hinder i utvecklingen av flera av de här områdena som vi har diskuterat. Dessutom är jag väldigt glad att vi har fått upp frågorna på dagordningen i valrörelsen, sade Eva Eriksson, SPF Seniorerna. 

Driva frågorna vidare

ANNONS

– Vi är 2,3 miljoner som behöver ha ett förbättrat liv, få förbättringar i vårt pensionssystem och också se till att vi får pensionerna. Jag tycker inte att jag fått riktiga besked från er i dag, några har sagt självklart måste det in mer pengar i systemet och andra har sagt lite annorlunda, det viktigaste är att alla har lyssnat på er och att ni har lyssnat på oss och att vi gemensamt kan göra något åt det här och driva de här frågorna vidare, sade Liza di Paolo Sandberg. 

Äldreriksdagen hölls hos Skandia och arrangerades av News55 i samarbete med SKPF-pensionärerna, PRO och SPF Seniorerna. Se sändningen i efterhand här

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS