News55

Arbetslöshet påverkar bara din pension lite grann

Arbetsförmedlingen. Enligt en pensionsekonom påverkar en period av arbetslöshet knappt pensionen alls så om du är, eller har varit arbetslös under en period, behöver du inte vara orolig
Enligt en pensionsekonom påverkar en period av arbetslöshet knappt pensionen alls så om du är, eller har varit arbetslös under en period, behöver du inte vara orolig. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

I september har arbetslösheten uppmätts till 7,9 procent. Många arbetslösa oroar sig för sin pension, men enligt en pensionsekonom kan de flesta sluta oroa sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsmarknaden har påverkats av lågkonjunkturen och i år väntas arbetslösheten nå en topp på 8,4 procent. Många som är arbetslösa oroar sig för hur det ska påverka deras pension.

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, tycker dock att de flesta inte behöver oroa sig för det.

“Man behöver inte oroa sig för att en period av arbetslöshet ska påverka pensionen nämnvärt, särskilt om man har A-kassa, säger hon i ett pressmeddelande.

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. (Foto: Länsförsäkringar)

Hon har analyserat hur ett eller två års arbetslöshet påverkar pensionsutbetalningarna för fyra olika yrkesgrupper och det handlar i genomsnitt om en minskning på cirka 500 kronor i månaden.

Allmän pension

Det du får i A-kassa när du är arbetslös är pensionsgrundande och den allmänna pensionen bygger på de inkomster du haft under hela ditt liv, det du missar som arbetslös är tjänstepensionen.

Den allmänna pensionen påverkas alltså av hur mycket du tjänar under hela ditt liv. Om du är arbetslös en period kan du kompensera den minskade inkomsten genom att gå i pension senare.

ANNONS

Det kan även kompenseras om du får ett jobb med en högre inkomst.

ANNONS

Ett exempel

En privatanställd tjänsteman med 40 000 kronor i månadslön som blir arbetslös vid 60 års ålder och inte hittar ett nytt jobb innan 65 år får 21 600 kronor i pension varje månad livet ut.

Skulle tjänstemannen i stället arbetat fram till 65 skulle pensionen ha blivit 24 200 kronor i pension. I det här exemplet skiljer det alltså 2 600 kronor i månaden livet ut.

“Det är inte ovanligt att personer som blir arbetslösa senare i sitt yrkesliv går i pension tidigare än de ursprungligen tänkt. Tar du ut din pension flera år innan du fyller 66 år kommer pensionen att bli mycket lägre för att pensionen betalas ut under fler år. Du betalar dessutom högre skatt på din pension när du tar ut den tidigare än 66 år”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.

Enligt hennes beräkning skulle pensionen för en medicinsk sekreterare med en lön på 28 900 kronor som blir arbetslös när vid 40 år, har A-kassa och går i pension vid 67 år påverkas så här:

Antal år hen är arbetslösPension före skatt
0 år17 767
1 år17 594
2 år17 375

Enligt beräkningen skulle pensionen för en en snickare med en lön på 37 900 kronor som blir arbetslös när vid 40 år, har A-kassa och går i pension vid 67 år påverkas så här:

ANNONS
Antal år hen är arbetslösPension före skatt
0 år23 300
1 år23 033
2 år22 666

Pensionen för en ekonom med en lön på 45 200 kronor som blir arbetslös vid 40 år, har A-kassa och går i pension vid 67 år skulle påverkas så här:

Antal år hen är arbetslösPension före skatt
0 år27 684
1 år27 410
2 år26 993

Trifa Chirehs tips för att klara arbetslöshet är att:

  • Gå med i en A-kassa
  • teckna en inkomstförsäkring
  • söka omställningsstöd hos en omställningsorganisation
  • kolla med Försäkringskassan om ru har rätt till bostadsbidrag
  • ansöka hos banken om att slippa amortera på eventuella lån
  • ta ut en de av den allmänna pensionen om du är nära pension
  • ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner.

Arbetslösheten ökar – “Tufft att få jobb i höst”

Inflationen har sjunkit och fler räntesänkningar är att vänta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS