News55

Då vill chefer helst gå i pension

En pensionstårta. Det finns en ålder när de flesta svenska chefer helst vill gå i pension
Det finns en ålder när de flesta svenska chefer helst vill gå i pension. (Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

De flesta chefer vill gå i pension när de uppnått en viss ålder och så många som var tredje vittnar i en enkätundersökning om åldersdiskriminering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Chef har i en enkät kartlagt chefers pensionsplaner och funnit att många hoppas på att kunna jobba länge, att endast 5 procent vill gå i pension innan de fyllt 60 och att 10 procent vill gå innan de fyllt 61.

Undersökningen som 1 142 chefer har svarat på visar att svenska chefer gärna byter jobb och arbetsroll inför sin pensionering samt att mer än 25 procent vill jobba längre än till 67.

Var tredje chef upplever dock att arbetsgivare åldersdiskriminerar.

Då vill de flesta gå

De flesta chefer i undersökningen vill gå i pension vid 65, en ålder som i vårt allmänna medvetande och i vårt regelverk länge har kopplats till pension.

Den genomsnittliga åldern för uttag av pension stiger dock och ligger nu på 66 år, vilket är i linje med statens önskan att vi ska jobba längre.

Riktåldern för pension höjdes också förra året till 66 år och många av cheferna som svarat i undersökningen är med på att jobba längre.

Privat pensionssparande

ANNONS

Det som allra mest upptar chefernas tankar inför sin pensionering är enligt enkäten ekonomin.

Hela 80 procent av cheferna uppger att de pensionssparar privat vid sidan av de officiella systemen. Trots det säger 20 procent av cheferna att de har råd att gå i pension när de vill, det skriver Chef.

Av cheferna som svarat på undersökningen är 36 procent chefer på lednings- eller stabsnivå, 36 procent mellanchefer och 12 procent gruppchefer, arbetsledare eller motsvarande.

Av de som svarat är 49 procent mellan 51 och 60 och 35 procent över 60 år, resten är mellan 30 och 50 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]