News55

En åldersgrupp är vinnare när det gäller pension: Alla andra förlorar

pension
Pengarna fördelas inte jämnt mellan årskullarna, som man kanske kan tro. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Olika årskullar av svenska pensionärer får det olika gott ställt. Men en grupp får det betydligt bättre i förhållande till vad de har betalat in till sin pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De kallas för pensionssystemets “stora vinnare” i en studie som bland annat presenteras i Aftonbladet.

MISSA INTE: Expert: Så mycket mer i plånboken för dig med pension efter skattesänkningen

Får mer än de betalat in

Och de får mer än de har betalat in. Det rör sig om den första generationen av pensionärer som fick sina pensioner inbetalda till det gamla ATP-systemet.

Jacob Lundberg är nationalekonom på Institutet för Näringslivsforskning.

“Den första generationen blev överkompenserad när ATP-systemet infördes på 1960-talet”, säger nationalekonomen Jacob Lundberg till Aftonbladet.

ANNONS

Alla andra är förlorare

Alla andra är förlorare, skriver tidningen.

ANNONS

Det är en krympande skara, dessvärre. Generationen som föddes mellan 1896-1937 fick högre pensioner än de betalade in till systemet.

Det visas i en studie som gjorts av Journal of the Economics of Ageing, som fokuserar på det svenska pensionssystemet.

Betalar lite, får mycket pension

“Jag har helt enkelt jämfört vad man man har betalat in i pensionsavgifter med vad man har fått ut i pension”, säger Jacob Lundberg som ligger bakom studien.

På den tiden som den första kullen moderna svenska ATP-pensionärer gick i pension behövdes bara att man hade jobbat i 20 år.

De fick ut 13 procent mer än de betalade in till systemet, i snitt. Den gamla ATP-pensionen hade låga avgifter, bara 3 procent, och man fick 60 procent av sina 15 bästa yrkesverksamma år, i snitt, i pension.

Så förmånligt var ATP

“Det innebar att man kunde gå i pension efter 20 år och få en väldigt bra pension så länge man levde utan att ha betalat in särskilt mycket till systemet”, säger Lundberg till Aftonbladet.

ANNONS

Men sedan blir det värre. De som föddes innan 1937 och därmed gick i pension någon gång på 80 och 90-talet fick ut mer än de betalat in. Det har aldrig hänt senare för någon årskull, visar studien.

Alla andra är pensions-losers

Alla generationer efter de som föddes 1937 blir tvungna att betala mer än de får ut i pension för att kompensera för att den första åldersgruppen fick så mycket.

“Det man betalar för att den första generationen fick ut mer än den betalade. Senare generationer får en lägre avkastning på sina pensionsinbetalningar än vad de annars hade fått. Så det är en överföring till de som är födda 1937 och tidigare från alla som är födda senare”, säger Jacob Lundberg till Aftonbladet.

Läs mer om ekonomi:

Sänkt skatt: Så mycket mer i plånboken efter nyår

Här skulle du haft pengarna: Fond rusade 28 procent – på 3 veckor

Få pensionen att räcka: Ekonomens fyra knep – “Pensionsboost”

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]