News55

Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt

pension
Frida Bratt är sparekonom på nätbanken Nordnet. Foto: Nordnet, och Anders Wiklund/TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

Många svenskar oroar sig för att deras pension kommer bli för låg. Men det finns knep för den beslutsamme som kan göra dig till miljonär, menar sparekonomen Frida Bratt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du sparar 1 000 kronor varje månad i tjugo år, så har du satt av 12 000 kronor per år. På 20 år kommer de pengarna att växa till 240 000 kronor utan ränta.

MISSA INTE: Experten: Så ska du tänka kring din tjänstepension efter att du gått i pension

Inflationen slukar din pension

Tyvärr är de pengarna mindre värda om 20 år än nu, eftersom inflationen gör dina pengar lite mer värdelösa för varje dag som går.

MISSA INTE: Experten: Då kommer dubbelsänkningen av din dyra ränta

ANNONS

Avkastning på börsen

Om du istället investerar de pengarna på börsen i indexfonder med låg avgift, så får du istället någonstans runt 8 procents avkastning per år förhoppningsvis.

Goda år, och dåliga

ANNONS

Vissa år kommer vara dåliga, men andra år kommer vara som 2022 eller 2023, med börsuppgångar långt däröver.

Då blir du miljonär lagom till pension

Då har de där pengarna vuxit på 20 år till 1,1 miljoner kronor, skriver Frida Bratt som är Nordnets sparekonom, på bankens blogg.

Och mest ut av pengarna får du om du slipper skatta för dem.

Skattefritt istället för jätteskatten

För varje krona över 51 000 kan det därför finnaspoäng att löneväxla istället för att ta ut pengarna i ren lön från din arbetsgivare.

Upp till 51 000 kronor får du nämligen vanlig inkomstskatt, men alla pengar därutöver måste du betala höginkomstskatt på till staten.

Inte sänkt lön, men senare lön

ANNONS

Därför kan du medvetet sänka din lön en aning, för att minimera din statliga skatt. Och lönen försvinner inte. Istället får du hela beloppet inbetalt på din tjänstepension där den kan ticka på i godan ro, år ut och år in.

Experten: Då ska du INTE löneväxla

Har du en lön som understiger 51 000 kronor är det klokare att skatta för dem som vanligt och inte löneväxla. Detta eftersom din skattade inkomst ligger som grund för hur mycket allmän pension du får inbetalt.

“Du vill inte öka din tjänstepension på bekostnad av lägre inkomstpension. Även sjukpenning, föräldrapenning och socialförsäkringsförmåner kan påverkas negativt. För att säkerställa att detta inte sker bör du aldrig löneväxla om du tjänar under 51000 kronor i månaden”, säger Frida Bratt.

Då kan det vara bättre att först ta ut pengarna i lön och sedan sätta av dem på ditt egna ISK-konto för aktier och fonder.

För att be om löneväxling behöver du prata med din chef eller löneadministratör på företaget.

Ett extra tips: Skattefritt sparande med ISK

ISK blir för övrigt skattefritt för de allra flesta svenskar redan 2025, vilket gör det mer attraktivt än på länge att spara ihop till den där miljonen.

ANNONS

Men passa också på att se över din tjänstepension. Är pengarna fördelade på många olika bolag, eller placerade i dyra fonder, så kan avkastningen helt eller delvis gå till att göra någon annan rik än dig själv.

För att se hur du ligger till måste du logga in på din nätbank och minpension.se.

Läs mer om pengar, fonder och pensioner:

Här växer dina pengar dubbelt så snabbt: Tjäna 4 710 kronor

Experten: Då kommer dubbelsänkningen av din dyra ränta

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]