News55

Höginkomsttagare har mindre andel av allmän pension än låginkomsttagare

Låginkomsttagare får högre pension
Lågikomsttagare får en högre procentsats av sin lön i allmänpension än höginkomsttagare. Garantipensionen kompenserar också upp pensionsnivån så den kan överstiga den faktiska lönen man haft, enligt Pensionsmyndigheten. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 juni 2024Publicerad: 30 juni 2024

Pensionsmyndighetens nyutgivna rapport ger positiva besked åt gruppen låginkomsttagare som haft lägst lön under sina yrkesliv. Det visar på ett system som strävar efter att jämna ut skillnader mellan de lägsta och högsta pensionerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndigheten har nyligen släppt en rapport efter att ha granskat ersättningsnivåer för personer som fyllt 65 år när de fick sin första utbetalning av pensionen under 2022.

Man kom fram till att låginkomsttagare fått högre pensionsersättning än vad de fått i slutlön vilket förklaras i att garantipension bidragit till att höja det låga inkomstgrundande pensionsbeloppet.

För medelinkomsttagare låg kompensationsgraden på 72 procent för kvinnor respektive 75 procent för män, vilket kan jämföras med den schablonmässiga kompensationsgraden på 64 procent beräknat för genomsnittlig pension för personer födda 1957.

Teoretiska peräkningar skiljer sig från faktik kompensation 

De faktiska kompensationsgraderna är ofta högre än schablonmässiga beräkningar. Pensions- myndighetens rapport visar att kompensationsgraden för median-personen inom tre olika inkomstgrupper uppgår till mellan 60 och 129 procent av slutlönen för 65-åringar som gick i pension år 2022. Kompensationsgraden räknas delvis fram utifrån personens slutlön tiden före pension.

Rapporten visar också att män i genomsnitt fick högre pension än kvinnor bland medelinkomsttagare; kvinnor fick i genomsnitt 72 procent och män 75 procent av slutlönen när tjänstepensionen räknades in.

Att de faktiska kompensationsgraderna ofta är högre än standardkalkyler beror bland annat på högre tjänstepension. En förklaring är att i kalkyler utgår man ifrån att tjänstepension nyttjas livsvarigt, men i själva verket väljer många att få den utbetald under fem eller tio år.

ANNONS
Standardberäkningar är lägre än faktiska kompensationer.
Att de faktiska kompensationsgraderna ofta är högre än standardberäkningar beror på högre tjänstepension. (Foto: Pexels)

ANNONS

Kompensation av allmänna pensionen

Om man endast ser till den allmänna pensionen för födda 1957 hade kvinnor med låg inkomst i genomsnitt en kompensationsgrad på 106 procent i förhållande till deras slutlön, vilket var högst kompensationsgrad bland de tre inkomstgrupperna under året 2022.

Kvinnor med hög inkomst hade i genomsnitt lägst kompensationsgrad; 34 procent av slutlönen. Kvinnorna med medelinkomst hade i genomsnitt 49 procent medan män hade 51 procent av slutlönen.

Den genomsnittliga kompensationsgraden för samtliga nyblivna pensionärer i åldrarna 62–70 år av den allmänna pensionen var 46 procent i förhållande till deras slutlön.

Kompensationsgraden har en viss otydlighet, men kan delvis förklara den som en föränderlig kvot över tid.

Tidig pension kan bli ekonomiskt kännbart

ANNONS

Det är frestande att gå i pension innan 65 om man har ett långt arbetsliv bakom sig, men att sluta tidigare än vad som är “standard” kan bli ekonomiskt kännbart.

Schablonmässiga beräkningar som Länsförsäkringar gjort visar på 2100 kronor mindre varje månad i pension om man slutar att arbeta vid 63 års ålder än om man går i pension vid 65. Om man jämför med personer som fortsätter att arbeta fram tills att de fyller 66 år blir skillnaden runt 4700 kronor mindre i pension för de som slutar att arbeta vid 63 års ålder.

För personer som bestämmer sig för att gå i tidigt pension blir det desto viktigare att tänka ut hur pensionssparandet placeras. Det har visat sig att Sjunde AP-fonden över tid ger den bästa avkastningen jämfört med många av de privata fonderna.

När man väljer fonder eller aktier är det alltid bra att jämföra deras avkastning över en längre tid.

Läs också:

Pensionsekonom varnar: Då ryker tusenlappar

Så gör svenskarna som maxar pensionen

Nya pensionen snart medelålders

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS