Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner.
Mest läst i kategorin
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att vårt pensionssystem har allvarliga problem, det skriver Senioren.
Ett längre arbetsliv kommer inte räcka för att höja våra pensioner, dessutom kan man fråga sig hur många som kommer orka jobba fram till sin riktålder.
“Jag önskar mer ärlighet och mindre dimridåer från politiken om detta”, säger hon till Senioren
Ger inte 60 procent
För personer födda mellan 1960 och 1966 är riktåldern 67, de ska alltså helst jobba tills de är 67 år.
Meningen är att den höjda riktåldern ska göra att våra allmänna pensioner blir minst 60 procent av slutlönen, men SPF Seniorerna menar att det inte blir så.
Enligt beräkningar de gjort kommer personer i vanliga yrkesgrupper som är födda mellan 1960 och 1966 behöva jobba ända tills de blir 69 år om de ska få 60 procent av slutlönen i pension.
För dem som jobbar fram till riktåldern kommer den allmänna pensionen endast hamna på strax över 50 procent av slutlönen.
“Det är uppenbart att arbete till riktåldern kommer att ge en pension på samma ganska svaga nivå som den genomsnittliga allmänna pensionen för dagens pensionärer, på halva ens slutlön”, säger Eva Eriksson i en kommentar till Senioren.
Senaste nytt
Exempel på pensioner
I sina beräkningar lyfter SPF Seniorerna fram några exempel:
En elektriker född 1960 skulle få cirka 24 800 kronor netto i pension om han eller hon arbetar till 69 års ålder.
En förskollärare född 1970 skulle vara tvungen att arbeta till 70 års ålder för att få 60 procent av sin slutlön i allmän pension.
En sjuksköterska född 1970 kommer ha 25 155 kronor i pension efter skatt om han eller hon arbetar till sin riktålder, som är 68 år.
Antalet fattigpensionärer har minskat rejält
Sedan 2022 har andelen fattigpensionärer minskat kraftigt och det beror bland annat på att inflationen har höjt garantipensionen.
ANNONS