E55 har tidigare skrivit om stölder av de dödas pension, som betalats ut i åratal till anhöriga efter dödas bortgång. Nu svarar Pensionsmyndighetens chef för kontrollenheten Lisa Nordenhäll till E55 om hur problemet kan ha uppstått, och vad man gör åt det.
Mest läst i kategorin
E55 har tidigare skrivit om problemet när pension fortsätter att betalas ut till pensionärer som avlidit.
I vanliga fall får Pensionsmyndigheten reda på dödsfallet via Skatteverket eller någon annan myndighet. Men när någon dör i utlandet finns ingen automatisk informationsöverföring.
MISSA INTE: Expert: Färre äldre får hemtjänst sedan pandemin
Anhöriga måste själva stoppa utbetald pension
Då är det upp till de anhöriga att berätta för Pensionsmyndigheten att den avlidne inte längre ska få några pengar.
Och i flera fall har det tagit årtionden innan Pensionsmyndigheten slutat betala.
Det har Dagens PS skrivit om bland annat.
Senaste nytt
Bedragare skor sig på de döda
Det gör att pengar som ska gå från det svenska pensionssystemet till svenska pensionärer, istället hamnar hos bedragare, tillika anhöriga som profiterar på sina avlinda närståendes bortgång.
E55 har talat med Lisa Nordenhäll, chef för Pensionsmyndighetens kontrollenhet. Hon svarar till E55 i en intervju.
Hur kommer det sig att Sverige inte har ett större samarbete för att kartlägga svenskar med pension som avlider i utlandet?
“När en person avlider ska en läkare lämna ett dödsbevis till Skatteverket som därefter registrerar dödsfallet”, säger Lisa Nordenhäll och fortsätter:
“Pensionsmyndigheten har ett gott samarbete med Skatteverket som ger oss information om att en person har avlidit. Men det bygger på att informationen om att en person avlidit når Pensionsmyndigheten eller Skatteverket”.
Pension till Portugal, Spanien och Rumänien
Men i fallen där någon fått betalt i flera år så har dödsfallet skett i EU eller något annat land som Sverige har nära samarbete med. Men ändå sker inte någon automatisk kontakt.
Varför har man inte större samarbete åtminstone med länder i EU som Portugal, Spanien och Rumänien?
“Sverige har ett samarbete med länder inom EU där vi kan utbyta information som vi behöver i vår handläggning”.
Mörkertalet är stort för antalet bedrägerier som sker ute i världen.
Du sade att mörkertalet är stort. Hur stort kan det vara? Är det närmare några dussin eller några tusen per år?
“Det är svårt att svara på exakt hur många det kan gälla. Pensionsmyndigheten hanterar löpande denna typ av ärenden, men systemet är alltså uppbyggt på att information om avliden person når oss”.
“Inte så vanligt”
Men Lisa Nordenhäll tror inte att det är så vanligt att det påverkar de svenska pensionsnivåerna. Och de fall som uppstår går till domstol, så att bedragarna blir tvungna att betala tillbaka.
“Vi utreder alla fall som inkommer till oss och där vi misstänker oegentligheter. I sammanhanget är det inte så vanligt”.
Om du som läser detta misstänker att någon får pension utbetald som är avliden, eller på annat sätt bedrar den statliga pensionssystemet, kan anonymt tipsa på www.pensionsmyndigheten.se/tipsa
Läs mer om ekonomi:
18 000 blir av med sin pension i Sverige
Expert: Färre äldre får hemtjänst sedan pandemin
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.