News55

Tysklands pensionssystem i kris

Tuysklands flagga. Liksom Sverige och många andra länder i Europa har Tyskland problem med att få pengarna i sitt pensionssystem att räcka till
Liksom Sverige och många andra länder i Europa har Tyskland problem med att få pengarna i sitt pensionssystem att räcka till. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Precis som Sverige har Tyskland tvingats vidta åtgärder för att pensionspengarna i landets pensionssystem ska räcka till alla pensionärer som lever allt längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tyska änkan Rosemarie Javitz, 81, jobbade tio år som sekreterare innan hon fick barn, senare i livet har hon haft lite extrajobb, det skriver Senioren.

Hon var hemma med barnen under många år och de jobb hon haft ger henne omkring 600 euro, cirka 6 857 kronor, i inkomstpension.

Hon har också ärvt 60 procent av sin avlidna makes pension så totalt får hon ungefär 2 000 euro, cirka 22 856 kronor i månaden efter skatt.

Hon och hennes man har inte haft det knapert, men ibland har de fått hålla i pengarna, när hon nu är pensionär tycker hon dock att hon klarar sig bra.

“Ja, jag klarar mig bra på mina 2 000 i månaden. Jag har vänner som bara har runt 1 200 euro i pension. Ofta får de lite socialbidrag då också. Det är inte lätt att klara sig på så lite pengar, särskilt inte nu när maten blivit så dyr”, säger hon till Senioren.

Pensionskassan sinar

Tyskland har världens äldsta pensionssystem, men här, liksom i Sverige och övriga Europa, sinar pensionskassorna och det är ett problem som behöver lösas.

Även i Tyskland minskar den arbetsföra befolkningen medan antalet pensionärer ökar och lever längre, det skriver Senioren.

ANNONS

I början av 1960-talet fanns det sex lönearbetare per pensionär, nu är det två och antalet fortsätter att sjunka.

ANNONS

Liknar vårt pensionssystem

Det tyska pensionssystemet liknar det svenska, det består av allmän pension, tilläggspension och frivilligt individuellt sparande.

Systemet skiljer sig från det svenska i och med att det mer är uppbyggt efter yrken. Varje kategori har sitt system, trots att det är en allmän pension”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten till Senioren.

En annan skillnad från Sveriges pensionssystem är att det tyska systemet är uppbyggt kring ett kvalifikationssytstem.

Att ha bott och varit skriven i landet räcker inte, du måste också ha arbetat minst fem år, att ha studerat haft praktik, varit hemma med barn, eller varit sjukskriven räknas också.

Höjd pensionsålder

I Tyskland har en gradvis höjning av pensionsåldern pågått sedan 2012, den är i dag 67 år för alla födda efter 1964. För personer födda tidigare höjs pensionsåldern successivt månad för månad.

ANNONS

Avgifterna till pensionskassorna har också höjts så att mer pengar sätts undan, det har dock inte räckt så den tyska staten har fått lägga till flera miljarder euro för att få det att gå ihop.

Tysklands pensionsavgift är 18,6 procent av inkomsten, målet är att pensionen ska vara 48 procent av inkomsten och för att den ska göra det skulle pensionsavgiften behöva höjas till 22 procent.

En tredjedel av budgeten

En fond med statligt lånade pengar har också inrättats, det tyska finansdepartementet räknar med att fonden ska öka i värde med tre procent till mitten av 2030-talet och då vara värd cirka 200 miljarder euro, drygt 2 285 miljarder kronor.

Cirka en tredjedel av den tyska statens budget går till landets pensionärer.

De senaste tio åren har andelen äldre som fortfarande arbetar i Tyskland ökat, något som förhoppningsvis kan förbättra finansieringen av landets pensionssystem, det skriver Senioren.

Knapert för amerikanska pensionärer

Över hela USA är miljontals amerikaner oroliga över att de inte kommer att ha tillräckligt för att kunna gå i pension.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS