Efter ett långt arbetsliv är det många som samlat på sig flera olika pensionsförsäkringar, men var noga med hur du tar ut dina pengar, det kan nämligen ge klirr i kassan. – Många som skall gå i pension tror att det är för sent att se över och ta bort onödiga pensionsavgifter, säger Mattias Fellenius, vd hos en pensionsjämförelsetjänst.
Mest läst i kategorin
Varje gång du byter arbetsplats hamnar den tjänstepension du samlat ihop i ett så kallat fribrev, en pensionsförsäkring som inte längre fylls på. Om du under ditt arbetsliv bytt jobb många gånger finns en stor risk att du står där med en hel hög av oöverskådliga pensionsförsäkringar när det väl är att dags att gå i pension. Om du dessutom har sparat i privata pensionsförsäkringar blir ”högen” ännu större, skriver Privata Affärer.
LÄS MER: PRO: Framtidens pensioner kommer inte ens motsvara halva lönen
Planera och optimera
Har du hamnat i ett sådant läge är det en bra idé att planera och optimera uttagen av pensionen. Börja med att få en överblick över dina pensionsförsäkringar och vilka avgifter som dras.
– Många som skall gå i pension tror att det är för sent att se över och ta bort onödiga pensionsavgifter men då glömmer man att utbetalningen av pengarna skall ske på kanske 20 år. Det är många år som det fortsätter att dras onödigt höga avgifter, konstaterar Mattias Fellenius som är vd på pensionsjämförelsetjänsten Pensiono.se som hjälper sparare att få en kostnadsfri sammanställning av pensionsförsäkringarna.
Undersök avgifterna
Det kan vara så att du betalar onödigt höga avgifter, flytta i så fall pengarna till en försäkring med lägre avgifter, om det går. Flytträtten av försäkringar infördes nämligen 2007. Om försäkringen tecknades innan dess är det försäkringsbolaget som bestämmer om flytt är tillåtet eller ej.
– Har du en pensionsförsäkring som är dyr och den inte går att flytta se då till att ta ut pengar ur just den försäkringen först och vänta med utbetalning från andra försäkringar där du via flytträtten kunnat få ner avgifterna. På det sättet tömmer du de dyra fribreven först och minimerar de år avgifterna äter upp dina sparpengar, säger Mattias Fellenius.
LÄS MER: Mångas pension riskerar minskas av negativ ränta
Välj ett tryggt sparande
Överväg också om det kan vara värt att flytta pengarna till ett mindre riskfyllt sparande. Om du till exempel bara sparat i fonder, kan det vara dags att flytta en del av pengarna till en traditionell försäkring.
– Traditionell förvaltning passar bra för många när de skall börja ta ut sina pensionspengar. Eftersom förvaltningen sker i form av ett kollektiv så svänger inte kapitalets storlek upp och ner med börsen och du vet på förhand hur mycket du kommer att få ut varje månad. De fribrev som du skall ta ut om fem år eller mer kan ligga placerade i fondförsäkring, det beror dock såklart på hur riskbenägen du är, många flyttar över allt sitt pensionskapital till traditionell förvaltning när de går i pension, säger Mattias Fellenius.
Undersök också vilka skatteeffekter dina uttag får innan du börjar ta ut pensionen. Om du till exempel tar ut många försäkringar under ett kort tidsspann kan du hamna över brytpunkten för statlig skatt. Det kan då vara bättre att ta ut mindre pengar varje månad under en längre period, för att hamna under brytpunkten, skriver Privata Affärer.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet