News55

Rusning till Blocket – därför vill så många sälja sin bil

Rusning till Blocket för att sälja sin bil
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Nu paniksäljer många sina bilar på Blocket, men experterna manar till lugn. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Det ansträngda ekonomiska läget i kombination med stora prissänkningar på elbilar har lett till en ökad osäkerhet på marknaden.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Många oroas över andrahandsvärdet och rusar därför till Blocket, berättar företagets affärsutvecklare Marcin Stepman för Aftonbladet.

Tesla, Polestar och Volvo går enklast att sälja, medan märken som Maxus, Opel och Fiat tar betydligt längre tid. Har man en elbil av dessa tre sistnämnda märken kan det ta fyra månader innan man får sålt sin bil.

Gör inget förhastat

Att en elbil sjunker snabbt i värde innebär dock inte alltid att man bör sälja den. Det mest ekonomiska är att ha sin bil i åtta till tio år, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige, till Aftonbladet.

Både han och Stepman är istället inne på att det kan vara köpläge för elbilar. Men innan man gör ett köp bör man räkna på kostnaderna.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

– Det är köpläge om du har budgeten för vad en elbil kostar. Men tänk på att räntorna fortsatt är höga. En elbil är mycket dyrare i inköp än en motsvarande fossildriven. Det ska du ha med dig i kalkylen, säger Stjernvall. 

ANNONS

“Fake news”

Biljournalisten Maths Nilsson menar dock att uppgifterna om rusningen till Blocket är kraftigt överdrivna och han anklagar Aftonbladet för att sprida lögner.

“Enligt tidningen är det bilar som Volkswagen ID.4, ID.3, Skoda Enyaq och Tesla Model Y som nu paniksäljs av sina desperata ägare. Men en enkel faktakoll på Blocket visar att det är fake news och att det knappt finns några bilar till salu från privatpersoner. Om det nu är en explosionsartad ökning är det från nästan obefintliga nivåer”, skriver Nilsson på Carup.


Läs mer:

Så mycket är kungens bilsamling värd

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS