News55

S vill stoppa vinstintresset i veterinärbranschen

En hund hos veterinären. Veterinärvård har blivit så dyr att det snart är en klassfråga att ha ett husdjur, det vill nu Socialdemokraterna ändra på
Veterinärvård har blivit så dyr att det snart är en klassfråga att ha ett husdjur, det vill nu Socialdemokraterna ändra på. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

På senare tid har kostnaderna för veterinärvård ökat lavinartat och nu tycker Socialdemokraterna att vinstintresset i veterinärbranschen måste stoppas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige är det stora prisskillnader på veterinärvård och på djursjukhusen är det ofta dyrare än hos fristående veterinärer, det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt förra landsbygdsministern och riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S), är skillnaden dock ännu större mellan Sverige och andra europeiska länder.

Hon tycker inte att veterinärmarknaden fungerar ska och att det håller på att bli en klassfråga att ha husdjur.

Dålig pristransparens

Socialdemokraterna hoppas kunna komma till rätta med de skenande priserna för veterinärvård med flera förslag, ett är att de vill se större tydlighet gällande priser.

Anna-Caren Sätherberg tycker inte att pristransparensen fungerar i dag, det är även svårt för djurägare att jämföra försäkringsbolagen.

Stoppa vinstintresset

Ett annat förslag är att stoppa vinstintresset i branschen och de hänvisar till hur andra länder gjort.

ANNONS

I Tyskland begränsas vinsterna genom en särskild myndighet, Anna-Caren Sätherberg förklarar att en federal veterinärkammare sätter tarifferna för veterinärerna där.

“I Frankrike får inte djursjukvård drivas i vinstintresse och veterinärer måste vara majoritetsägare till klinker”, säger hon till DN.

Socialdemokraterna anser även att inte bara distriktsveterinärerna ska säkerställa att det finns en beredskap i hela landet utan att även de privata veterinärerna ska göra det.

Dyra veterinärer i Sverige gör att hundägare reser till Spanien

För de som äger ett eller flera husdjur blir ökade kostnader för veterinärer kännbara. Djur behöver också tas om hand och när de åldras kan de liksom vi människor drabbas av olika sjukdomar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS