Här är fem tips på hur du får bättre koll på ekonomin i höst efter en kanske onödigt dyr semester med fortsatt höga räntor och en svag krona.
ANNONS
ANNONS
Mest läst i kategorin
“Genom att grundligt och noggrant sätta dig in i din egen ekonomi, hur den än ser ut, kan du minska oron. Då vet du åtminstone hur det ser ut och vad du har att förhålla dig till. Det är bra att göra en sanity check över sin ekonomi just nu när man fortfarande är lite mer utvilad efter semestern”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Hennes råd är att punktmarkera både Riksbankens kommande räntebesked, som kan dämpa oron, och vad som kommer ut av höstbudgeten.
Regeringen kan komma med lättnader som påverkar hushållsekonomin positivt.
Det här kan du göra själv för att få en bättre ekonomi i höst:
- Ringa in alla utgifter, även de små. Då kan du täppa till flera hål i plånboken.
“Går du till exempel ut och äter lunch för 125 kronor per gång, tre dagar per vecka i 10 månader, gör du av med 15 000 kronor. Det kan motivera vem som helst att ta med matlåda. En annan läcka är abonnemang som står och tickar utan att man använder det man prenumererar på”, skriver Hypoteket i sitt pressmeddelande. - Jämför och byt bolångivare. Att jämföra är lätt, det finns flera jämförelsesidor på nätet. Ta kontakt med ett par aktörer och se vad du kan få i ränta. Tveka inte att pruta och ifrågasätt dina villkor. Tipset är att vara tuff i förhandlingen med din bank/bolångivare.
- Se över om du har möjlighet att spara pengar, åtminstone ett par månader till att börja med och där sparmedlen är låsta.
- “Delar du ekonomi med någon kan det också vara ett bra tillfälle att gå igenom drömmar och sparmål. Har ni samma mål eller har något ändrats? Det kan också vara bra att gå igenom hur er ekonomi ser ut sinsemellan. Har någonting förändrats som gör att era förutsättningar skiljer sig åt. Försök att hitta ett upplägg, om något förändrats, som båda är nöjda med och som upplevs som rättvist”, skriver Hypoteket.
- Om möjligt, betala av dyra krediter och bygg sedan upp en sparbuffert. Om det här går nu, försök då att leva upp till det längre fram när ekonomin har lättat. Det viktiga är att du har kontroll över ekonomin och vet vad som gäller.
Missa inte: Så mycket ökar pensionen om du jobbar längre News55
ANNONS
ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS