USA kan frigöra en miljon fat från sina nationella reserver per dag för att motverka det stigande oljepriset. I Tyskland kämpar företag med att hitta lösningar om gasen ransoneras. Utfasningen av gas sätter också mer press på Norge att leverera havsvind, inte bara till sig själva, utan även exportera till andra länder.
Mest läst i kategorin
Bidenadministrationen överväger att frigöra cirka en miljon fat av olja från USA:s nationella reserver varje dag i flera månader som ett sätt att bekämpa de höga oljepriserna. Det toppar Financial Times sin sajt med idag. Enligt uppgift kan USA komma att släppa ut så mycket som 180 miljoner fat av olja på marknaden. Ett besked kan komma redan under torsdagen, uppgav källorna, återger Finwire.
Efter fredssamtalen tonar Ryssland ner detta och fortsätter istället att koncentrerar sig på att slå till mot östra Ukraina. Det toppar Wall Street Journal sajten med.
EU överväger att införa sanktioner på fler ryska banker, enligt Wall Street Journal som hänvisar till EU-diplomater. Bryssel har tidigare sanktionerat ett antal banker, däribland utvecklingsbanken VEB, Bank Rossiya och Bank Otkritie för Rysslands invasion av Ukraina. Därutöver har man tagit bort sju ryska banker från Swift-systemet, inklusive landets näst största bank VTB.
Tyskland förbereder sig nu för hur de ska hantera en eventuell gasbrist i landet, framgår det av Handelsblatt. Bakgrunden är att Ryssland aviserat att framtida gasleveranser ska betalas i rubel, vilket Tyskland och andra västländer har avvisat. Tysklands regering förbereder nu företag och konsumenter för problem med tillgången på naturgas och industrin kämpar för att hitta lösningar om råvaran måste ransoneras.
Stigande lönetryck i USA kan påverka aktieavkastningen, det påpekar kapitalförvaltaren Sören Dal Thomsen för danska Börsen. Dal Thomsen är ny vd för Secure Spectrum som har som mål att ge råd till de de största privata portföljerna i Danmark.
Utfasningen av gas i europa sätter press på leveranser av mer havsvind. Norska Dagens Näringsliv skriver att det är viktigt att Norge kablar ut elleveranser från havsvind även till andra länder, inte bara Norge som den nuvarande planen stipulerar. Planens lades bara två veckor innan Rysslands invasion av Ukraina.
– Med kablar som bara går till Norge blir volymerna väldigt små, och utvecklingen dyr, eftersom det finns en gräns för vad den norska marknaden kan ta till sig, säger Knut Kroepelien som är chef för branschorganisationen Energi Norge, gemensam för kraftbolagen i Norge.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+