News55

Så mycket dyrare är det i apoteksbutikerna jämfört med online

Artikelbild
STOCKHOLM 2013-03-04
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2023

Den som går till fysiska butiker för att handla hos de tre största apotekskedjorna får betala betydligt mycket mer för samma varor jämfört med om man handlar online. Det visar en sammanställning som Prisjakt har gjort.

ANNONS
ANNONS

En ny prissammanställning från Prisjakt visar att priserna hos de tre största apotekskedjorna är 32 procent högre i butik än online. Ett exempel är Ipren som kostar 61 kronor i tre olika butiker, medan man kan hitta samma paket för 49 kronor på nätet, rapporterar TV4.

– Jag tror inte att så många har koll på det här och då är det ju bra att veta att du kan få produkterna betydligt billigare online, säger Carl Lindholm, som är Head of PR på Prisjakt, till TV4.

Äldre drabbas

Han anser att det är viktigt att konsumenterna får reda på att det förhåller sig på detta sättet.  Framför allt äldre personer som inte alltid har det som rutin att handla på nätet.

De som handlar på nätet blir ofta informerade om att det är billigare där, men det är sällan tvärtom. Handlar du i en fysisk butik upplyser man sällan att det är högre priser där.

– Det är inte lika transparent i de fysiska apoteken. Så det kan väl jag tycka att man kan förbättra, att även den målgrupp som inte e-handlar får den här informationen, säger Carl Lindblom.

Han vill tipsa om att möjligheten att köpa produkten online men hämta upp den i en fysisk butik för att få onlinepriset.

Stenhård konkurrens

ANNONS

Johan Wallér, som är vd för Sveriges Apoteksförening säger att en av prisskillnaderna beror på att lokalerna kostar. Han menar också att priserna i de fysiska butikerna också har gått ner på grund av konkurrensen, uppger TV4.

– Det är inte så konstigt att det är olika priser. Det är just nu stenhård blixtrande konkurrens mellan apoteken, både de på nätet och de som har fysiska butiker. Man krigar helt enkelt med priserna för att locka till sig kunderna.

– Jag tror man ska vara glad som konsument både om du går till en butik eller e-handeln för priserna har gått ner. När vi fortfarande hade ett monopol på apoteksvärlden kunde du gå och köpa en ask med 20 värktabletter och fick betala 45 kronor för det. Idag kan du köpa det på nätet för en tia och du kan köpa det för ett par tior i en fysisk butik. Så på det stora hela har det blivit väldigt bra för alla faktiskt, säger Johan Wallér till TV4.

Han framhåller också att prisskillnaderna inte gäller på receptbelagda produkter där det är myndigheter som bestämmer vad de får kosta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS