Svenskarna minskade sitt sparande något under det tredje kvartalet, samtidigt som hushållen fortsatt planerar minska konsumtionen något under det kommande halvåret. Det framgår av SEB:s undersökning Sparkollen.
Mest läst i kategorin
Andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna har ökat från 19 procent till 22 procent från det senaste kvartalet. Andelen som planerar spara mindre ligger kvar på 13 procent.
Samtidigt minskade andelen som inte planerar öka sitt sparande från 62 till 59 procent. Sparkollens index ligger på 9 under det tredje kvartalet, upp tre enheter sedan Q2.
– Överskottssparandet som många hushåll byggde upp under pandemin har successivt dränerats i takt med att inflation och räntor urholkat plånböckerna. Mycket indikerar att sparlådorna töms till årsskiftet samtidigt som bistrare ekonomiska tider står för dörren. Det är därför ett välkommet besked att allt fler hushåll ändå planerar att hålla i buffertssparandet, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Under perioden sparade svensken i genomsnitt 5 622 kronor i månaden, vilket var något mindre än föregående kvartal då siffran låg på 5 483 kronor.
Fler planerar att minska sin konsumtion
SEB skriver även att svenskarna planerar att spendera mindre det kommande halvåret jämfört med de senaste sex månaderna.
– Konsumtionen får ändå anses vara en av lågkonjunkturens överraskningar. Med ett höstlov runt hörnet väljer fortfarande många hushåll att prioritera resandet och möjligen är det en kombination av ett uppdämt resebehov, dålig svensk sommar och ett överskottssparande som hjälpt många att hålla i konsumtionen. Blickar vi mot vinterhalvåret pekar dock det mesta mot tydligare neddragningar när en tuff räntenivå kommer hålla i sig längre än vad många kanske förväntar sig samtidigt som den där utlandsresan kostar mer än vad den smakar i spåren av en svag krona, säger Américo Fernández.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.