Från och med årsskiftet får du som sparar dina pengar på ett ISK-konto noll kronor i skatt upp till ett samlat kapital på 150 000 kronor. Hör privatekonomen berätta om hur du rivstartar ditt sparande eftter nyår, och hur du undviker de vanliga fällorna.
Mest läst i kategorin
Regeringen har infört nollskatt på ISK-konton upp till 150 000 kronor, ett beslut som ska förenkla sparande för miljontals svenskar.
MISSA INTE: El: Sveriges mest hatade skatt ännu dyrare – höjs redan efter nyår
Privatekonomen har ordet om ISK
Privatekonom Felicia Schön på Avanza beskriver det som ett välkommet steg som gör det enklare för fler att börja spara.
Trots detta kvarstår vissa utmaningar. Felicia påpekar att skatten på oinvesterade pengar och lågavkastande fonder fortfarande kan vara ett problem.
Senaste nytt
Onödiga transaktioner kan tvinga dig att skatta på ISK ändå
Dessutom uppmanar hon sparare att undvika onödiga transaktioner som kan öka beskattningen.
Med regeringens initiativ finns dock en tydlig signal om att främja sparande. För många kan detta bli en möjlighet att bygga ett stabilare ekonomiskt framtidskapital.
Varför ISK?
Sparandet på ett ISK är inte bundet.
Det innebär att du kan sälja eller byta sparprodukter på kontot när du vill. Du betalar ingen skatt när du säljer eller byter sparprodukter men däremot en årlig skatt på värdet av ditt ISK-konto.
Bolagen tar också ut olika avgifter för sparprodukterna som du har valt att ha på ditt ISK-konto, skriver Konsumenternas.
Se mer i videon ovan.
Läs mer om ekonomi:
Här skulle du haft pengarna: Fond rusade 28 procent – på 3 veckor
Pension: Så mycket lönar det sig att INTE jobba alls
Så mycket pension förlorar du på att jobba deltid
Expert: Att byta jobb kan straffa dig
Mer från E55 studio:
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.