News55

Värdar vill chockhöja hyrorna med 15 procent

hyror
Medelvärdet av hyreshöjningar i landet mellan 2013 och 2023. Hyreshöjningen 2023 var då den högsta höjningen sedan 1994. (Foto: Anders Humlebo/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Drygt 15 procent i hyreshöjning nästa år. Det rekordhöga budet har fått Hyresgästföreningen att gå i taket. Fastighetsägarna anser att det är en nödvändighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ganska rimligt, säger organisationens vd.

Striden har knappt lagt sig om årets hyror för 1,5 miljoner hushåll innan förhandlingarna om 2025 drar i gång. Utgångsbudet från Fastighetsägarna, som företräder privata fastighetsägare till 400 000 bostäder, är 15,4 procent.

För 2024 landade höjningen i snitt på 5,2 procent. Begäran från Fastighetsägarna var då runt 12 procent.

Samtidigt är hyran för nästan 300 000 hyresgäster klara för nästa år i tvåårig överenskommelser. I snitt är höjningen 4,5 procent.

“Helt fel ute”

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef för Hyresgästföreningen, anser att Fastighetsägarna är “helt fel ute” med sitt nya bud och att de saknar förhandlingsvilja.

“Är man en ansvarstagande part på hyresmarknaden går man inte ut med den typen av siffra. Det kommer att märkas för det kommer att vara många fastighetsägare som inte kommer att kräva de nivåerna.”

Förhandlingarna ska vägledas av en överenskommelse som de tre parterna Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen enades om 2022. Grunden är samsyn om det ekonomiska läget. Men Fastighetsägarna har anklagat Hyresgästföreningen för att inte följa den.

ANNONS

Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, uppger att de använt överenskommelsen för att komma fram till sitt bud – men att de inte väntar sig att få hela ökningen.

“Att vi utgår från den är ganska rimligt i sig. Sedan får vi ha en förhandling kring hur mycket som de som faktiskt bor ska betala och hur mycket som ska absorberas av branschen”, säger han.

Nya spelregler

Förra förhandlingen ändrades spelreglerna för privata hyresvärdar. Då infördes oberoende skiljemän som kan lämna en rekommendation till parterna om hyran när förhandlingen kraschat.

Över 4 300 fastighetsägare involverade en skiljeman. Hyresgästföreningen anklagar dem för att testa systemet i hopp om högre höjningar – något Fastighetsägarna slår ifrån sig.

“Parterna har stått väldigt långt ifrån varandra och vi tycker att vi har rört oss mer i förhandlingarna än vad de har gjort. Kommer man inte överens finns detta som ventil”, säger Ljunggren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS