News55

Tyska fordonsindustrin påverkad av kinesisk jätte

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

OMVÄRLSDSVEPET 2/11 Internationella finansinstitut rekommenderar kinesiska aktier efter ett turbulent år. Ett av dessa väntas bli det näst största börsnoterade bolaget i Kina och de påverkar minst sagt den tyska fordonsindustrin.

ANNONS
ANNONS

Barclays vd Jes Staley avgår efter att brittiska finansinspektionen ska utreda honom kring sina band till Jeffrey Epstein. Det rapporterar Financial Times. Aktien rasade tidigt igår flera procent på beskedet. BAnken hävdar att det inte finns några bevis för att Staley kände till något av de brott som Epstein anklagades för. Jeffrey Epstein greps i juli 2019 anklagad för sexbrott mot barn, men tog sitt liv en månad senare i fängelset på Manhattan, New York.

Världens ledare gjorde inga större framsteg på G20-mötet i frågan om att begränsa klimatutsläppen. Detta visar hur svårt det kommer bli att få ett genombrott i klimatförhandlingarna i Glasgow under de två kommande veckorna, skriver Wall Street Journal.

Förändringarna för fordonsbranschen engagerar tyska Handelsblatt idag. I Europa satsar företag och länder mycket pengar på att sätta upp battericellsproduktion men rädslan för överkapacitet växer. BMW till exempel kommer inte att investera några pengar i att bygga batterifabriker med litiumjonteknik, skriver tidningen. BMW:s styrelse har redan diskuterat och förkastat en sådan miljardinvestering flera gånger. Risken att fastna i tekniken och köra fast verkar alldeles för stor anser fordonsjätten. Och varför ska man själv producera det man kan få levererat utan problem, resonerar de? 

Energilagringsanordningarna i elbilen kommer för närvarande inte från bayern. BMW får sina battericeller levererade av den kinesiska leverantören CATL, som har byggt en miljarddollar “Gigafactory” i Thüringen speciellt för detta ändamål.

CATL nämns också idag av norska Dagens Näringsliv. Internationella finansinstitut rekommenderar återigen kinesiska aktieinvesteringar efter ett turbulent år. Kinesiska batteritillverkare har tagit marknadsandelar från sydkoreanska och japanska företag. Ingen är större än Contemporary Amperex Technology, som expanderar över hela världen med nya produktionsanläggningar. Företaget är på väg att bli det näst största börsnoterade företaget i Kina.
Bavarian Nordic vill utmana bolag med befintliga coronavaccin. Det framgår av en intervju som danska Börsen har gjort med dess vd Paul Chaplin. Han känner sig redan övertygad om att företagets coronavaccin håller en så hög klass att det kan konkurrera med Pfizer och Moderna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS