Den optimistiska framtidstron inför nyår viker överraskande nog nedåt i den senaste konjunkturrapporten bland Sveriges företag inför 2025.
Mest läst i kategorin
Den tidigare trenden i företagens framtidsoptimism är nu bruten, enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport.
MISSA INTE: Dödsfällan för äldre: Lågavlönade dör tidigare nu än för 10 år sedan
Ett till år i strykklass efter nyår…
Företagen såg senast en ljusning efter nyår i antågande, med lägre räntor och bättre förutsättningar för näringslivet. Men det grusades i den senaste mätningen.
Pessimismen har tilltagit i samma takt som avtalsrörelsen närmar sig och företagens konkurrenskraft halkar efter. Den svenska kronans tapp mot starkare valutor som euron och den amerikanska dollarn hjälper inte.
Senaste nytt
Ekonomen om de grusade förväntningarna
Sven-Olof Daunfeldt är chefsekonom vid Svenskt Näringsliv.
“Arbetslösheten är redan hög och risken är att fler hamnar i långvarigt utanförskap om vi inte hanterar detta med kraftfulla strukturreformer. En konjunkturuppgång kommer inte av sig själv att lösa dessa problem”, säger Daunfeldt till Tidningen Näringslivet, som ges ut av Svenskt Näringsliv.
Fackens krav är höga
Om facken får igenom sina, enligt näringslivet, höga lönekrav kan det förstöra för svensk konkurrenskraft, berättar han.
“Det är avgörande att vi har en ansvarsfull avtalsrörelse och att företagens konkurrenskraft värnas i detta utmanande läge”, fortsätter Daunfeldt.
Föls av flera svåra år efter nyår
I rapporten som släpptes på torsdagen tros BNP-tillväxten bli svag inte bara 2025 utan även de närmaste åren.
2024 blir tillväxten blygsamma 0,7 procent 2024 följt av 1,9 procent 2025 och 2,8 procent 2026.
Samtidigt spås arbetslösheten stiga till 8,6 procent 2025 innan den faller igen året därpå, till 7,8 procent 2026.
Läs mer om ekonomi:
Dödsfällan för äldre: Lågavlönade dör tidigare nu än för 10 år sedan
Så mycket lägre pension får nyanlända i Sverige
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.