News55

Varslen ökar kraftigt – arbetslöshet ligger still

Artikelbild
Fler varslas om uppsägning. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Varslen om uppsägningar duggar allt tätare. Men arbetslösheten ligger i det närmaste still, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet varslade har stigit stadigt under våren och nådde i maj historiskt höga 8 300 anställda. Det är den högsta siffran sedan början av 2023 som då påverkades av en enskild händelse (vårdföretaget Humanas jättevarsel som sedan drogs tillbaka).

Annars får man backa till nivåer vid pandemins utbrott våren 2020. Siffran kan också jämföras med knappt 5 400 maj i fjol.

Men trots det, än så länge har arbetslösheten inte stigit särskilt mycket, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Visserligen är cirka 20 000 fler inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar än i maj i fjol. Men sedan årsskiftet har arbetslösheten legat i stort sett stilla kring 6,5 procent, rensat för säsongsmönster.

Inför sommaren har ungdomsarbetslösheten ökat något. I slutet av maj var 37 000 i åldrarna 18–24 år inskrivna som arbetslösa, vilket är 3 000 fler än vid samma tid i fjol.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS