En snabb svit av räntesänkningar från Riksbanken är att vänta.
Mest läst i kategorin
Det kan innebära ett börslyft eftersom lägre räntor späder på suget efter riskfyllda placeringar. Fast det gäller inte alla aktier.
Fastighetsbolag och bolag med stora räntekostnader är uppenbara vinnare, enligt proffsen.
“Men även de vars kunder i stor utsträckning finansierar sina köp med lån, till exempel bostadsbyggare och bolag med exponering mot bostadsrenovering och omsättning av bostäder”, skriver Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på storbanken SEB, i ett mejl till TT.
Högt skuldsatta bolag gynnas
Lars Söderfjäll, aktiechef på Ålandsbanken, håller i stort med. Men han tror att de räntesänkningar som nu väntas redan är inräknade i många fastighetsbolags aktiekurser.
Högt skuldsatta bolag, med stora räntekostnader, gynnas. Fast man måste skilja agnarna från vetet.
“Det gäller att hålla koll på hur bolagens finansieringsstruktur ser ut – de som har långa bindningstider på sina lån kommer ju inte att dra någon större nytta av det”, skriver Söderfjell.
Banker pekas ut som förlorare. Deras nettointäkter från in- och utlåning pressas när räntorna sjunker.
“Banker är i stort sett de enda förlorarna på lägre räntor eftersom räntenettot sjunker. I övrigt finns det bara vinnare skulle jag vilja säga”, skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, i ett mejl.
Fast Lundevall tror att lägre räntor redan finns inräknat i det pris du får betala för en bankaktie i dag. Och Söderfjell tillägger att påverkan på bankerna kan bli mindre än man tror och påminner om att lägre räntor även minskar risken för kreditförluster.
Konsumenternas köpkraft ökar
Små tillväxtbolag gynnas också generellt av lägre räntor. De brukar vara mer beroende av extern finansiering än större och mogna bolag. Dessutom har de en större del av vinst och kassaflöde längre fram i tiden, vilket gör lägre räntor mer värdefulla, enligt Söderfjäll.
“Och här ser vi fortfarande att småbolagen värderas klart lägre än de större bolagen – över tid brukar värderingsskillnaderna vara små”, skriver han.
Detaljhandelsbolag – som lever på konsumtion – borde också få ett lyft. Inte minst då räntesänkningarna kommer i kombination med lägre inflation, som lyfter reallöner.
“Köpkraften hos konsumenterna lär ju öka på de flesta håll då räntebetalningarna tar en mindre andel av den disponibla inkomsten”, skriver Söderfjell.