News55
Detta är en sponsrad artikel

40 matställen på Tivoli i Köpenhamn - Det här är den g-l-a-d-a-s-t-e krogen!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 12 apr. 2016Publicerad: 12 apr. 2016

Långlunch på Tivoli i Köpenhamn i går - nu är våren här! Det finns 40 (!) restauranger på Tivoli. Här får du veta vilken som är populärast. Och inte bara det - förmodligen är den gladast också. Varenda människa jag såg på den nästan fullsatta krogen - personal såväl som gäster - skrattade och log. Oupphörligt...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Restaurangen heter Gröften och har anor från 1874. Konkurrensen är hård från de övriga 39 matställena på Tivoli, av vilka många är alldeles utmärkta och väl värda att prova.

Vart man än går för att äta på Tivoli är det en bra idé att först ta ett varv och bygga upp aptiten. Passera och dofta på ställen som säljer röda pölser, sockervadd, pannkakor, hamburgare, glass, stekar, bakverk, sushi, frikadeller, fish and chips… – det finns nånting för varje smak.

Jag velade länge. Men det blev Gröften, till stor del för att det var så mycket folk där (ett gott tecken på att maten är bra!) – och att alla såg så smittsamt glada ut.

Och det var inte svårt att hålla mungiporna uppe, när sillanrättningen anlände:

april 2016 005 Så ser sillen bara ut i Danmark…  ögat tåras och magen längtar.

Dessutom undrar jag vart danskarna åker och fiskar. Så tjocka och feta sillar som här ser man ingen annanstans. Våra sladdriga små sillbitar som ligger och skäms i många svenska konservburkar tål verkligen inte en jämförelse.

Till sillen – förstås – “en lille en”. Om sanningen ska fram: inte liten. Och inte bara en.

Sen körde jag en klassisk fortsättning: bacontoppad hönsesalat – den äkta danska ska innehålla möra kycklingbitar, vit sparris och en mild majonnäs, jag undrar om inte danskarna blandar den med vispad grädde? Därefter maffig råbiff med pepparrot, rå lök, kapris och pickles samt extra äggula. Och som final en liten bit friterad camembert med vinbärssylt. En högst anständig lunch, om ni frågar mig.

ANNONS

Gröften är alltså väl värd att rekommenderas för besökare på trivsamma Tivoli. Prova den!

Sen har du bara 39 andra ställen kvar att testa…

 

 

ANNONS