News55
Detta är en sponsrad artikel

Här är den härliga men glömda husmanskosten!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 12 jan. 2021Publicerad: 12 jan. 2021

Den här husmanskosten är en av de godaste men säkert också mest bortglömda. Låt oss återupptäcka sillbullarna!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi åt ofta sillbullar med korintsås i barndomshemmet, och jag älskade det från första stund.

Det är inte svårt att göra, det blir alltid gott, och det kostar inga stora pengar.

Ingredienserna är enkla: en smet av sillfiléer, lök, kokt potatis och rester av stekt eller kokt kött, som steks i smör och serveras med sötsur korintsås.

I originalet använder man det som blivit kvar av t.ex. en södagsstek. Men det finns också recept som förenklar jobbet genom att ersätta köttresterna med blandfärs. Har inte provat det, men det låter lockande lätt.

Jag tror att många barn skulle gilla sillbullar, om de bara fick smaka. Men i hur många förskolor eller småbarnshem ser man i dag den här rätten?

Prova, vetja! Har man inte köttkvarn går det att finhacka ingredienerna i en matberedare.

Redan den gamla mästerkokerskan och krögaren Gustava Björklund (född 1794) lagade sillbullar. Den störste i svensk gastronomi på 1900-talet, Tore Wretman, har publicerat det enklaste receptet:

ANNONS

Flå en stor salt sill, bena ur den väl och lägg den i skummjölk några timmar. Mal den sedan genom köttkvarnen med den fina skivan tillsammans med ungefär 300 g rester av kokt eller stekt kött, 1/3 liter kokt kall potatis och en rödlök. Blanda sedan ner i massan 1 ägg, 1 struken dsk potatismjöl och lite vitpeppar. Om smeten verkar för hård späd med några msk tunn grädde. Forma färsen till små platta runda bullar 1 1/2 cm tjocka och stek dem vackert bruna i smör.

Många av oss ryggar nog lite för att flå en salt sill (om vi ens får tag i någon). Då tar vi urvattnade sillfiléer och gör så här:

Mal i köttkvarnen på finaste skivan tre sillfiléer, två dl kall kokt potatis, 3 dl köttrester och en gul eller röd hackad lök. Eller finhacka allt i en matberedare. Lägg i en skål, tillsätt 1 ägg, 1 tsk maizena eller motsvarande och 1 dl grädde av valfri fetthalt. Peppra. Salta lite. Rör ihop till en fast smet. Eventuellt behöver den spädas med mer grädde.

Forma smeten till biffar och stek dem i smör. Man kan också gärna panera dem i lite ströbröd före stekningen.

Servera med kokt potatis och korintsås (en näve korinter kokas mjuka i 3 dl vatten, 2 msk sirap och 2 msk ättika och reds av med lite vetemjöl eller maizena).

Och med risk att bli tjatig: det här är inte bara god husmanskost – det är en delikatess!

ANNONS

ANNONS