A-
A+

Här är dyraste fisken billig (och förstås jättegod)!

Efter mer än två år: äntligen sol och värme! Och mat från andra breddgrader, kul med omväxling. Vi är på Gran Canaria, och här är det mycket fisk som gäller

Ulf Elfving

Annons

Vär väninna Ingela äter sjötunga varje dag när hon är här nere. Det är ju otänkbart hemma, en ordinär sjötunga på bättre stockholmskrog kostar väl runt en femhundring. På Gran Canaria kan man få den för en femtedel av det priset. På de rena turistkrogarna lite mer, men fortfarande billigt för en sån rätt, c:a 20 euro.

Den här läckerbiten (alla sjötungor på kanariska restauranger är jättestora, och här är även kaprisen enorm) åt jag på en strandrestaurang i Meloneras på södra Gran Canaria i går. Sjötunga meunière är ju en stekt fisk – hel eller filéad – som doppats i mjöl och stekts i mycket smör. Här nere har man en egen uppfattning om hur den ska serveras: man häller en sås på smör, olja, citron och lite redning över den stekta tungan och toppar med kapris. Inte så dumt, men jag föredrar “vår” variant (som förstås är fransk från början) med bara smält och brynt smör.

Hos Icakuriren hittar jag tipset att först rosta mjölet en aning i torr stekpanna, rätten påstås bli ännu godare då. Ska testa nån gång.

Samma tidning tycker att man ska eftersteka fisken i ugnen. Fullständigt onödigt, om ni frågar mig.

Men bra är det – som med all stekt fisk — att man öser den med smör då och då och att man håller jämn temperatur i stekpannan för att få den vackra, gyllene färgen på fisken.

Påminner mig just att sjötungsfilé såldes i saluhallen hemma i Stockholm för rövarpriset 2.000 kronor kilot mellan jul och nyår. Och senast jag tittade gick den på 1.600.

Då känns det extra lyxigt att kunna festa på samma rätt för en rimlig peng nu under semestern.

Så nu drar vi ut mot nya fiskrätter på Gran Canaria. Ett annat enkelt och förförande gott recept kommer snart!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.