Agnes, tio år, yngsta mästerkocken nånsin - vilken femmrättersmiddag!

En ljuvlig final, sa jurymedlemmen Tina Nordström om sista omgången av Sveriges yngsta mästerkock i TV4 i kväll. En ljuvlig vinnare, säger jag! Tioåriga (!) Agnes Fredriksson lagade en femrättersmiddag på några timmar så elegant att de vuxna stjärnkockarna i studion blev alldeles lyriska.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Säkert plockade Agnes också poäng på sin bedövande charm och personlighet.

Agnes Fredriksson vann ”Sveriges yngsta mästerkock 2019”.

Agnes är den yngsta finalisten nånsin i tävlingen. Tio år och fullfjädrad kock, herrejösses!

Man blir alldeles stum när man ser hur avancerat de här barnen uppträder vid spisen. Och man hade gärna sett mer av hur de bär sig åt. Inte minst i kväll, när själva hantverket kom helt i skuggan av tårar och dramaturgiskt inklippta intervjuer och kommentarer. Plötsligt stod t.ex. en vacker trattkantarellsoppa framför juryn. Hur hade den andra finalisten, Amanda, lagat den, eller för den delen de andra fina finalrätterna? Det fick man inte en vink om.

Och om jag ska gnälla lite till, så undrar jag om det var nödvändigt att med militär tidsexercis driva barnen till tårar. Produktionen gnuggade säkert händerna – “bra TV”… – men de pressade barnen?

Å andra sidan har juryn – Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson – hanterat de tävlande småkockarna med imponerande varsamhet och vänlighet.

Kul har det varit hela vägen. Och medan jag väntar på nästa säsong funderar jag oroligt på om jag skulle kunna laga tioåriga Agnes femrättersmiddag ens hälften så bra…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons