News55

Ångbåtsbiff ska ätas på ångbåt...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

Ångbåtsbiff med mycket stekt lök i förstaklassmatsalen på ett 111 år gammalt fartyg med den bedövande vackra skärgården utanför fönstren - en nostalgiker kan kappast bli lyckligare...

ANNONS
ANNONS

Ångfartyget S/S Blidösund byggdes 1910 och går fortfarande i trafik i Stockholms norra skärgård. På sommarfredagarna kör hon den klassiska turen från Stockholm till Norrtälje, sex timmar. I den eleganta matsalen på övre däck är det ständigt fullbokat på de tre sittningarna.

Säsongens sista tur gick i helgen. Vi var med.

Hela resan är en upplevelse, båten stånkar fram i 10 knop och lägger till vid närmare 20 bryggor, där klungor av människor står och hälsar den gamla skönheten välkommen. Och kvällens clou är förstås en utmärkt middag med kylda drycker i den fina matsalen.

Fast en smärre chock blev det när vi upptäckte att man plockat bort den härliga silltallriken med smör, västerbottensost och färskpotatis, den självklara inledningen på en ångbåtsmiddag. Men den ska komma tillbaka, lovade servitrisen och erbjöd i stället skagentoast:

Helt ok och funkade fint med öl och båtens egen snaps. Men visst måste väl sillen få göra come-back till nästa år?

Sen – som vi längtat – ångbåtsbiffen! Ett fint stycke rosastekt kött med stekt potatis, ett berg av god stekt lök och en skvätt löksky.

ANNONS

Måste man åka båt för att äta ångbåtsbiff? undrar någon. Svaret är fösrtås nej – men det blir så oerhört mycket mer känslomättat på den här unika båten. Och – inbillar man sig – godare. Annars, på landbacken, blir det ju biffstek med lök. (Fast inget fel på det heller).

Till dessert valde vi glass med bär, grädde, rostad mandel och en liten skvätt punsch från Norrtelje Brenneri. En bra avslutning med lokal touch.

Höst, vinter och vår kör Blidösund andra turer, ofta med livemusik. Men det vi längtar mest till redan nu är nästa sommar – med vågskvalp, maskindunk och nya biffar med drivor av lök. Samt alltså sos: smör, ost och sill. Tack.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS