A-
A+

Äppelmustens dag - då är den här såsen oslagbar!

Äppelmustens dag i dag - det påminner mig om den här underbara såsen!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Kombinationen äppelmust, grädde, senap och köttfond är perfekt, det hörs väl nästan. Så låt oss laga en repris från förra hösten. En i dubbel bemärkelse mustig sås, som jag provade fram på fri hand. Åtskilliga läsare hörde av sig då och gillade receptet. Dags igen alltså:

För fyra: putsa noga en fläskfilé på 600-800 gram. Skär i 2-3 cm tjocka skivor, platta ut dem till halv tjocklek, salta och krydda med mycket vitpeppar. Stek skivorna i smör, eller smör och olja, c:a 2 minuter per sida, de ska ha en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem och håll dem varma.

Vispa ner i stekpannan 1½ dl äppelmust, 1½ dl tjock grädde, 1 dl crème fraiche och en skvätt kalv- eller oxfond (tärning funkar också). Tillsätt 1 rågad tsk grovkornig senap och lika mycket dijonsenap, en liten skvätt soja och 1 tsk tomatpuré eller chilisås (inte ketchup). Vispa, koka ihop och lägg ner filéskivorna, se till att få med all köttsaft som runnit ut. Låt puttra i 30 minuter eller mer. Redning behövs inte, såsen tjocknar så sakta. Blir den för tjock, så tillsätt lite mer vätska. Smaka av, kanske behövs mer salt, peppar eller annan, valfri krydda?

Servera med en sked för att få upp all den goda såsen!

För den som inte vill ha vin eller öl passar också kyld äppelmust att dricka till, eller kanske ännu bättre en torr äppelcider.

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.